Lišaj na koži: Ova tri jednostavna prirodna leka mogu da ublaže simptome

by | 22.04.2024
Lišaj na koži: Ova tri jednostavna prirodna leka mogu da ublaže simptome

Lišaj na koži je gljivična infekcija koja može da zahvati stopala, prepone, vlasište i lice. Saznajte kako da na prirodan način rešite ovaj problem i kada je neophodno da posetite lekara.

Pre nego što posegnete za lekom, budite sigurni da znate sa čime imate posla. Lišaj je uzrokovan gljivicom tinea, i obično izaziva osip u obliku prstena, često sa bledijim središtem, ali ne uvek. Korišćenje pogrešnih lekova za pogrešno stanje samo će produžiti infekciju.

Mnoga stanja kože mogu izazvati osip koji svrbi – od alergija do ujeda buba do ekcema do psorijaze. Pre nego što pokušate da rešite problem kod kuće, uverite se da zaista imate lišaj. Neki tretmani, poput steroidnih krema, mogu pogoršati lišaj. Kada ste u nedoumici, posetite lekara.

Lišaj na koži: Kako rešiti problem?

Lišaj (koji se naziva i tinea ili dermatofitoza) je uobičajena gljivična infekcija kože koja može izazvati kružni osip u obliku prstena. Osip od lišaja može izazvati svrab, crvenu, ljuskavu i ispucalu kožu. U nekim slučajevima može izazvati i gubitak kose (u zavisnosti od toga koji deo tela je zahvaćen).

Ovi simptomi se mogu pojaviti bilo gde između 4-14 dana nakon kontakta sa gljivicom. Najčešći delovi tela koji dobijaju infekciju lišajima su stopala, vlasište, prepone i lice.

Gljivica se može širiti kontaktom sa osobom sa infekcijom, kontaktom sa životinjom koja ima infekciju ili kontaktom sa površinama na kojima gljiva može da živi, posebno u javnim prostorima kao što su svlačionice i javni tuševi.

Lišaj na koži: Prirodno lečenje

Pojedini kućni lekovi mogu da pomognu u lečenju infekcije. Pre svega, važna je dobra higijena. A, od prirodnih sredstava, saznajte svojstva belog luka, sirovog meda i korena sladića.

Dobra higijena

Praktikovanje dobre higijene je važna preventivna mera za sprečavanje infekcije lišajima. Važno je da temeljito perete ruke sapunom i vodom tokom dana, a posebno nakon igranja sa kućnim ljubimcima.

Takođe ćete želeti da vaša koža bude čista i suva kad god je to moguće i da nosite cipele koje omogućavaju da vazduh slobodno cirkuliše oko vaših stopala. Ako niske temperature ili drugi faktori otežavaju nošenje ove vrste cipela, obavezno menjajte čarape bar jednom dnevno (takođe je dobra ideja da menjate i donji veš bar jednom dnevno).

Ako posetite javnu tuš kabinu ili spa centar, nemojte hodati bosi. Korišćenje japanki u ovim prostorima može pomoći u sprečavanju lišaja na stopalima (koji se naziva i atletsko stopalo). Takođe, imajte na umu da ne delite odeću, peškire, posteljinu ili druge lične stvari sa nekim ko ima lišaj.

Sirovi med

Med se sastoji uglavnom od fruktoze i glukoze. Međutim, dokazi sugerišu da med može imati i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u lečenju nekoliko stanja kože.

Rezultati in vivo studija su pokazali da je med, u kombinaciji sa kortikosteroidima, pomogao u otklanjanju simptoma kod 71% pacijenata sa svrabom i 62% pacijenata sa lišajima po telu. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo da li med može da deluje u lečenju osnovne gljivične infekcije, ali dokazi trenutno sugerišu da može pomoći da se olakšaju simptomi.

Nanesite tanak sloj meda na područja zahvaćena lišajima. Pokrijte pogođeno područje zavojem. Ostavite sat vremena, a zatim isperite mlakom vodom. Ponovite ovaj proces najmanje dva do tri puta da biste dobili odlične rezultate.

Beli luk

Pokazalo se da ekstrakti belog luka pokazuju antibakterijska i antifungalna svojstva. Jedno malo ispitivanje pokazalo je da je primena kreme od 1% ajoena (proizvedena od ekstrakta belog luka) dva puta dnevno bila podjednako efikasna u lečenju atletskog stopala kao i OTC antifungalna krema terbinafin nakon 30 dana lečenja.

Da biste koristili beli luk kao tretman, napravite pastu od zgnječenih čena belog luka mešanjem belog luka sa malo maslinovog ili kokosovog ulja. Nanesite tanak sloj paste na zahvaćenu kožu i pokrijte gazom. Ostavite na mestu do 2 sata pre ispiranja. Ponovite dva puta dnevno dok se simptomi ne povuku.

Ako pasta od belog luka izazove peckanje, otok ili crvenilo, odmah isperite i nemojte ponovo nanositi.

Koren sladića

Sladić  je uobičajena biljka u tradicionalnoj kineskoj medicini i ima sposobnost da ubije neke vrste gljivica. Neka istraživanja sugerišu  da bi sladić mogao pomoći u lečenju određenih infekcija.

Ako odlučite da probate sladić, kupite ekstrakt u prahu iz renomiranih izvora. Napravite pastu tako što ćete prah pomešati sa ključalom vodom i ostaviti da se ohladi.

Lišaj na koži - koren sladića

Za najbolje rezultate pomešajte tri kašike korena sladića u prahu u šolju vode. Ovu mešavinu dovedite do ključanja, a zatim smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Kada se tečnost ohladi, trebalo bi da formira pastu.

Nanesite pastu dva puta dnevno, ostavljajući mu da odstoji najmanje 10 minuta svaki put pre nego je operete.

Kada posetiti lekara?

Lišaj na stopalima (atletsko stopalo) ili prepone (koji se takođe naziva svrab ili tinea curis) obično se može lečiti OTC antifungalnim kremama koje se nanose na kožu tokom 2-4 nedelje.

Za lišaj na koži glave, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o oralnim antifungalnim lekovima na recept.

Takođe bi trebalo da se obratite lekaru ako doživite infekciju bilo gde, osim na koži glave koja se pogoršava ili ne nestaje nakon upotrebe lekova bez recepta.

 

Prostock-Studio; alexander ruiz / gettyimages.com