UZ ŽALFIJU I BELI LUK RECITE ZBOGOM ATLETSKOM STOPALU

by | 27.04.2023

Pored belog luka, koji se smatra najboljim antiseptikom, mnoge lekovite biljke što se u svakoj kuhinji koriste kao začini mogu vam pomoći u borbi protiv upornih gljivica

Mada su sportisti prva asocijacija kada se pomene ova gljivična infekcija, atletsko stopalo je mnogo raširenija pojava. Reč je o infekciji koja najčešće zahvata tabane i prostor između prstiju na stopalima, a prvi simptomi jesu svrab, peckanje i ljuštenje, odnosno perutanje kože. Smatra se da su sportisti najpodložniji ovoj vrsti infekcije, jer se njima noge znatno češće znoje, a prostorije za presvlačenje odlična su podloga za razvoj infekcija – vlaga je pravi raj za gljivice, koje se vrlo lako prenose. Naime, dovoljno je da bosi prošetate prostorijom kojom je prošla zaražena osoba ili da na bilo koji način dođete u kontakt sa njenom kožom, pa da se gljivice nastane i među vašim prstima. Stoga obavezno nosite papuče dok šetate ivicom bazena, ukoliko planirate da tamo potražite osveženje od letnjih vrućina. Pritom, gljivičnu infekciju mogu preneti i životinje, stoga budite posebno oprezni ukoliko živite na selu i u kotanktu ste sa domaćim životinjama.

Recite zbogom atletskom stopalu: Nisu samo stopala na udaru

Iako se obično vezuje za stopala, ova infekcija može zahvatiti i druge delove tela – na glavi izaziva opadanje kose, a ako napadne prepone postoji mogućnost da uzrokuje zadebljanje kože, crvenilo i intenzivan svrab. Poseban problem može biti širenje infekcije na nokte – dok se na koži leče relativno lako, gljivice na noktima znatno su upornije, te ih je teže ukloniti. Prvi znak gljivica na noktima jesu tamniji nokti, čija se nijansa kreće od žućkaste do braonkaste. Najčešće su zadebljani, napukli ili iskrzani. Zadebljani nokti se znatno teže podsecaju, a ako nosite neadekvatnu obuću, pritisak na takve nokte može izazvati pojavu čireva pod njima – ne samo da se teško uočavaju, već se teško i leče.

Šta kada infekcija napadne

Pre svega, treba da sprečite širenje infekcije. To ćete postići tako što ćete prati ruke vodom i sapunom svaki put nakon kontakta sa zaraženim područjem (najčešće stopalima). Posle tuširanja ili kupanja očistite tuš i kadu antiseptikom. Nemojte koristiti posteljinu lili peškire koje koriste drugi ukućani. S obzirom na to da gljivicama pogoduje vlažno okruženje, stopala bi trebalo da vam budu čista i suva – perite ih najmanje dva puta dnevno, naročito u letnjim mesecima, i dobro ih obrišite peškirom. Koristite pamučne čarape, ali nemojte nositi isti par više dana zaredom. Štaviše, ako ste u mogućnosti, čarape bi trebalo da menjate dva puta dnevno. S druge strane, preporučuje se da se ni iste cipele ne nose više dana uzastopno, već da se nakon nošenja ostave na vazduhu bar jedan dan, kako bi se proluftirale. Ovo se posebno odnosi na ljude kojima se noge pojačano znoje. Iste savete možete primeniti i u prevenciji atletskog stopala.

Recite zbogom atletskom stopalu uz lekove iz kuhinje

Pre nego što posegnete za antifugalnim kremama ili sprejevima, razmislite o tome da pomoć potražite u kuhinji. Može pomoći nekoliko kapi senfovog ulja u kupki, a kukuruzni skrob takođe može biti odličan saveznik, s tim što ga pre nanošenja na stopala stavite u zagrejanu rernu na nekoliko minuta, dok ne postane braonkast. Potom ga nanesite na stopala. Pomaže i sirće – pomešajte 1 šolju sirćeta sa 2 litre vode i držite stopala u toj kupki 15 minuta pre spavanja. Za težu infekciju, možete pomešati šolju sirćeta i šolju vode, a onda vatom naneti tečnost na pogođena područja. Dobar saveznik je i so, naročito himalajska – na svaku šolju vode u kupci, dodajte 1 kašičicu soli. Stopala držite potopljena 10 minuta.

1. Beli luk

Ako se gljivična infekcija proširila na nokte, na njih možete naneti pastu od belog luka i maslinovog ulja – izmrvljeni čen belog luka pomešajte sa nekoliko kapi ulja. Pošto nanesete mešavinu, ostavite je da odstoji 15–30 minuta. Postupak ponavljajte 2–3 nedelje nakon što se infekcija povuče, da biste sprečili njeno vraćanje. Takođe, možete ispasirati nekoliko čenova belog luka i naneti pastu na stopala, a potom obuti pamučne čarape i ostaviti da deluje dok spavate. S druge strane, ako napravite sok od cele glavice belog luka, možete mu dodati po nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i eukaliptusa, a tečnost nanositi na stopala nekoliko puta dnevno.

2. Čudotvorni trojac

Osim maslinovim uljem, dejstvo belog luka možete pojačati upotrebom žalfije i jabukovog sirćeta. U veću staklenu teglu sipajte 100 sitno iseckanih čenova belog luka, 100 g svežih listova žalfije i 2 šolje jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji mesec dana uz svakodnevno mešanje, a nakon toga procedite. Rešićete se atletskog stopala ako 2–3 puta nedeljno u kupku dodate 5 kašika tečnosti i ostavite da deluje na stopala oko 20 minuta.

3. Cimet je moćan saveznik

Začin koji obično dodajete poslasticama može biti odličan saveznik u borbi protiv gljivične infekcije na stopalima. Izmrvite 8–10 štapića cimeta u 4 šolje ključale vode i kuvajte 5 minuta. Potom sklonite sa vatre i ostavite da odstoji najmanje 45 minuta. Sipajte ovaj čaj u kupku i pustite da deluje na stopala 15–30 minuta. Postupak možete ponavljati svakodnevno, dok se infekcija ne povuče.

Foto: Mallivan/gettyimages.co.uk