LIČNA PRIČA: BILJKE NEGUJU EFIKASNIJE NEGO SKUPE KREME

by | 15.10.2021

Mirjana Avramović, profesor razredne nastave, objašnjava kako da sa malo znanja i truda dobijemo mnogo

 

“Luksuz nije suprotnost siromaštvu, luksuz je suprotnost vulgarnosti”, jedna je od najcitiranijih izreka legendarne dizajnerke Koko Šanel. To je ujedno i moto kojeg se svakodnevno pridržavam. Ubeđena sam da kvalitetan modni i svaki drugi odabir žena može načiniti bez mnogo novca. Čak i kvalitetna nega koja doprinosi vitalnosti organizma, nadohvat nam je ruke. Potrošačke navike formirane pod uticajem masovne proizvodnje i moćnih marketinških kampanja u medijima, udaljile su nas od onog što nam priroda vekovima daje i što nam je dostupno u svim perodima u godini, besplatno ili za veoma malo novca. Upravo ti darovi prirode, taj očaravajući svet bilja može doneti zdravlje našem telu, a i dušu učiniti zdravijom, našoj koži dati blistavost i pomoći da ostavimo utisak lepe, negovane i zdrave žene – ističe Mirjana Avramović, profesor razredne nastave i nastavlja:

– Veliki sam poštovalac ruske tradicionalne medicine i pre više godina upravo sam, preko ruskih stručnjaka, ušla u svet zdravih životnih navika kojima se rešavaju ili sprečavaju brojni zdravstrveni problemi i održava mladolik izgled. Ono što sam prvo naučila jeste da u ishrani treba koristiti sezonsko voće i povrće i, možda još važnije, ono koje raste i uzgaja se na podneblju na kom živimo.

Od davnina je poznato, ističe naša sagovornica, da je doručak najvažniji obrok koji nam obezbeđuje energiju za dobar početak dana. Zato ona pola sata pre doručka praktikuje da popije šolju zelenog čaja koji ima višestruko dejstvo na organizam.

– Deluje protiv povišenog holesterola u krvi, otklanja umor i poboljšava koncentraciju. Takođe, zeleni čaj ubrzava metabolizam, što je danas posebno važno jer mnogi ljude pate od opstipacije i bolesti koje to stanje stvara. Jedna od tih bolesti je i gojaznost koju je moguće regulisati konzumiranjem zelenog čaja i zdravog doručka, koji se priprema na sledeći način: uveče se potope tri suve šljive, tri suve kajsije i tri suve smokve. Ujutru se u suvo voće, koje se prethodno sitno isecka, doda supena kašika mešavine lana, susama i sirove golice, sedam badema, brazilski orah, kašičica čistog kakaoa i kašičica lanenog ulja. Drugo ime za ovaj doručak je “čistač creva“.

– Pored toga što svi želimo da budemo “fit“, važno nam je, kaže Mirjana, da i naša koža izgleda sjajno, nežno i mladoliko. Biljke koje su joj odani i pouzdani saveznici jesu masline, neven, badem, lan, kantarion, kopriva.

– Ulja spravljena od njih koristim za skidanje šminke i razne tretmane kože. Osim što efikasno otklanjaju tragove šminke, ova ulja čuvaju elastičnost kože i usporavaju njeno starenje, čine je glatkom, baršunastom i daju joj svež izgled, pa je naše lice i posle napornog dana lepo i odmorno. Uz ruske stručnjake otkrila sam i da je nega kože i kose uz mumio, smolu koja je u našu sredinu došla iz azijske tradicije, veoma efikasna. Malom broju žena je poznato koliko njena primena usporava proces starenja kože. Samo jedna do dve tablete, pomešane sa običnom kremom za lice, čine kožu sjajnijom – ističe ova omiljena učiteljica.

Kao žena sa suvom kožom, poseban značaj pridaje hidrataciji.

– Sama pravim buter za lice i telo od maslinovog ulja, svinjske masti isprane u devet voda, pčelinjeg voska, nevenovog ili bademovog ulja i tableta mumija, koji svakodnevno koristim. Za celulit, planetaran problem žena, naročito je dobar čaj od peršuna koji, uz redovnu fizičku aktivnost pijem, uz zavisnosti od potreba, po litar dnevno. Peršun je i izuzetan diuretik, što je posebno važno za žene koje imaju problem sa izbacivanjem viška vode iz organizma – objašnjava Mirjana i konstatuje:

– Promena životnih navika popravlja kvalitet života i čuva naše zdravlje i lepotu. Bez obzira na razlike, starosne i profesionalne, sve žene žele da budu lepe i negovane. Za to nam treba samo malo volje i malo vremena, a neretko malo ili nimalo novca.