KRONOVA BOLEST: 7 NAMIRNICA KOJE TREBA DA JEDETE

by | 13.06.2023
kronova-bolest-7-namirnica-koje-treba-da-jedete_kronova-bolest-7-namirnica-koje-treba-da-jedete.jpg

Osobe koje pate od ove bolesti moraju strogo da vode računa o tome šta jedu

 

Kronova bolest predstavlja zapaljensko oboljenje digestivnog trakta. Ukoliko se pridržavate određenih pravila u ishrani možete da smanjite simtpme i vodite život bez bolova.

Kronova bolest: Hrana kao lek

Kada je Kronova bolest u pitanju, određene namirnice mogu da budu „okidači“ te da im pogoršaju stanje, dok druge mogu da im pomognu da smanje simptome. Zato je važno voditi dnevnik kako bi se izbegle pojedine namirnice koje vam škode. Imajte na umu da kod dva pacijenta koji boluju od ove bolesti neka namirnica kod jednog pacijanta može da bude problematična, dok kod drugog ne izaziva simptome.

Budući da Kronova bolest zahvata različite delove digestivnog trakta, za svakog pacijenta se pravi određeni plan ishrane. Poželjno je da se smanji unos vlakana jer se teže vare. Naravno, savetuju se dodaci ishrani poput folata, gvožđa, kalcijuma i vitamina B12. Potrebno je da budete oprezni s mastima i mlekom. Bitno je unositi i dovljnu količinu vode jer Kronova bolest može da onemogući adekvatnu apsorpciju vode.

Kronova bolest: Namirnice koje se preporučuju

Ovo su neke od namirnica, koje mogu da imaju blagotvorno dejstvo u slučaju kronove bolesti.

Jogurt

Probiotici u jogurtu mogu pomoći u oporavku creva. Možda ćete morati da izbegavate ako imate problema sa varenjem mlečnih proteina, jer to može pogoršati simptome.

Masna riba

Ribe poput lososa, tunjevine i haringe mogu da ublaže simptome. Ove ribe sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju antiinflamatorna svojstva. To znači da smanjuju upalu i smiruju simptome.

Voće i povrće

Takođe, voće i povrće mogu da ublaže sipmtome kronove bolesti. Ako vam sirovo voće pogoršava napade, probajte sos od jabuka i banane. Oba su dobra, a pored toga zadovoljiće potrebu za slatkišima. Pored toga, savetuju se maline, tikvice, mahunarke.

Kuvana šargarepa

Za mnoge ljude sa Kronovom bolešću, šargarepa može biti odlično povrće koje će doneti hranljive materije, a neće dovesti do pogoršanja simptoma. Kuvana šargarepa nije samo laka za varenje, već sadrži i antioksidante koji mogu pomoći kod simtoma.

Žitarice

Trebalo bi da izbegavate žitarice sa visokim sadržajem vlakana. To se naročito odnose na integralne žitarice. Međutim, neke žitarice s malom količinom vlakana pomoći će vam da ispunite svoje nutritivne potrebe. To uključuje rafinisane žitarice, kao što je pšenične, pirinčane i kukuruzne pahuljice.

Krompir

Krompir je odličan izvor kalijuma i može pomoći vašem telu da održi ravnotežu tečnosti dok se borite sa napadom. Pazite da je krompir dobro oguljen, bez ostatka kore.

Savet: Razgovarajte sa svojim lekarom o vašoj ishrani, uzimanju vitamina i suplemenata i svim drugim pitanjima u vezi sa simptomima ove bolesti. Lekar vas može uputite kod nutricioniste za dodatnu pomoć u planiranju obroka.

 

 

Foto: Lilechka75 / gettyimages.com