KROMPIR SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

by | 04.08.2023

Svima omiljeno povrće je i te kako dobro za zdravlje! Saznajte šta kaže nauka

KROMPIR SNIŽAVA KRVNI PRITISAK  

Ovo povrće snižava krvni pritisak, poboljšava zdravlje srca i donosi još bezbroj benefita. Zar to nije sjajna vest za ovo povrće koje svi volimo.

Krompir snižava krvni pritisak i jača srce

Krompir je osnovni prehrambeni proizvod širom sveta i omiljeno povrće. Međutim, mnogi ljudi često sumnjaju u njegove zdravstvene benefite jer ga smatraju „običnim“ povrćem. Ali, nauka tvrdi nešto drugo.

Krompir je skrobno, višegodišnje povrće puno esencijalnih hranljivih materija, kao što su vitamin C i kalijum, a bogat je i vlaknima. Sve to može da zaštiti krvne sudove.

Krompir mogu da jedu svi osim osoba koji se pridržavaju ishrane s niskim glikemijskim indeksom ili niskim sadržajem ugljenih hidrata. Osobe koje su alergične na lateks ili polen ne bi trebalo da stavljaju sirov krompir na kožu.

Kako krompir snižava krvni pritisak

Istraživanja su otkrila da je kora krompira bogata kalijumom – mineralom koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Pečeni krompir prosečne veličine ima oko 535 mg kalijuma (i samo 17,3 mg natrijuma), što je otprilike 15 procenata dnevne preporučene količine. Visok nivo kalijuma u krvi može učiniti da bubrezi izlučuju više soli i vode – a to pomaže u smanjenju krvnog pritiska.

U stvari, uzimanje kalijuma je isto kao i uzimanje diuretika. Takođe je utvrđeno da kalijum pomaže optimalnom funkcionisanju srca i pomaže nervima i mišićima da bolje komuniciraju.

Istraživanja su takođe pokazala da krompir sadrži određene biljne hemikalije slične onima koje se nalaze u lekovima za krvni pritisak.

Takođe, važno je napomenuti da sve ovo zavisi od načina pripreme krompira. Najzdraviji način da jedete krompir je da ga skuvate u vodi bez ulja, masti itd. Takođe, duboko prženje nije preporučljivo jer izlaže povrće visokim temperaturama što može da uništi hranljive materije, a doneti nezdrave masnoće.

Nemojte preterivati s konzumiranjem i količino. Jedan do dva kuvana krompira srednje veličine su sasvim dovoljna i ne morate da ga jedete svaki dan.

Napomena: Ukoliko uzimate terapiju za hipertenziju savet je da se kosultujete s lekarom oko konzumiranja krompira.

Poboljšajte zdravlje srca

Krompir ne sadrži holesterol, što je dobra vest. A sadrži vlakna, kalijum, vitamine C i vitamin B6 – svi su odlični za zdravlje srca. Vlakna u povrću pomažu u smanjenju viška holesterola u krvi. A kalijum takođe štiti srce – jedna studija je zaključila navodeći da konzumiranje 4.069 mg kalijuma dnevno može smanjiti rizik od ishemijske bolesti srca za 49 procenata.

Prema studijama, konzumiranje više vlakana (posebno krompira) može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Ali, imajte na umu da krompir ima i visok glikemijski indeks, što bi moglo biti negativan aspekt kada je u pitanju zdravlje srca. I iako krompir sadrži složene ugljene hidrate (vlakna), oni koji se nalaze u integralnim žitaricama su poželjniji od onih u hrani koja sadrži skrob, kao što je krompir.

Birajte zdrav krompir

Oštećen, zeleni krompir ili onaj s klicama sadrže štetne hemikalije koje mogu dovesti do glavobolje, mučnine, povraćanja, dijareje i nervoze. Otrovne materije u takvom krompiru ne mogu se uništiti kuvanjem – zato pazite.

 

Foto: YelenaYemchuk / gettyimages.com