KAKO DA UKLONITE OSIP ISPOD PAZUHA

by | 04.08.2023

Ova pojava može biti prilično neugodna jer pazuh može postati leglo gljivica i bakterija.

KAKO DA UKLONITE OSIP ISPOD PAZUHA  

Osip ispod pazuha propraćen svrabom može da bude nepodnošljiv. Iako različiti faktori dovode do stvaranja osipa, ove simptome mogu da ublažepojedini kućni lekovi.

Osip ispod pazuha: Smirite simptome na prirodan način

Ako vam pazusi svrbe i ili je koža crvenkaste boje ili možda propraćeno osipom morate učiniti nešto po tom pitanju. Ovi simptomi mogu da budu uzrokovani alergijskom reakcijom (na hemikalije iz deozododansa) ili nekom infekcijom. Ponekad čak i koža ispod pazuha može da bude iziririrana zbog trenja.

Kućni lekovi za osip ispod pazuha

Otkrivamo vam nekoliko jednostavnih saveta koji mogu da pomohnu u ublažavanju simptoma.

1. Devičansko kokosovo ulje

Devičansko kokosovo ulje ima umirujući i hidratantni efekat na kožu i može da ublaži simptome kožnih poremećaja. Umasirajte nekoliko kapi ulja na zahvaćeno područje. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

2. Kockice leda

Kockicom leda prelazite po pazuhu jer to može da ublaži svrab i crvenilo. Kao alternatva može da posluži i hladni oblog kako biste osetili trenutno olakšanje.

3. Ekstrakti citrusa

Možete naneti sok ili ekstrakt citrusa na zahvaćeno područje. Ostavite da deluje nekoliko minuta i isperite mlakom vodom.

4. Jabukovo sirće

Ljudi obično koriste jabukovo sirće na koži zbog njegovih efekata sužavanja pora i umirivanja kože. Možete ga koristiti i za ublažavanje svraba i iritantnog osipa pazuha.

Razblažite kašiku jabukovog sirćeta s pola šolje vode. Vatom nanesite rastvo na pazuh. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

5. Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje može pomoći u lečenju ekcema poboljšanjem kožne barijere i smanjenjem upale. Nežno umasirajte nekoliko kapi ulja na zahvaćeno područje. Ostavite da deluje 15-30 minuta, a zatim isperite omlako vodom.

6. Ši puter

Ši puter je poznat po svom hidratantnom dejstvu. Osim toga, smiruje perutanje i svrab. Umasirajteši puter na pazuh, ostavite da deluje 30 minuta i isperite mlakom vodom.

7. Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antimikrobna i antiseptička svojstv i može da ublaži osim i iritaciju. Razblažite 10 kapi ulja čajevca sa dve kašike kokosovog ulja. Nežno umasirajte ulja na zahvaćeno područje. Ostavite da deluje 15-30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

8. Kesica čaja od kamilice

Kesice čaja od kamilice takođe može da smiri svarb i iritaciju. Skuvajte čaj od kamilice. Izvadite filter-vrećice i ostavite da se malo ohlade. Stavite ih na pazuh i ostavite da odstoje pola sata.
Ovih nekoliko saveta može da vam pomogne da ublažite simptome, pogotovo tokom leta kada se više znojimo.

Savet plus

Kako biste sprečili nastanak osipa, sledite ova pravila:

  • Redovno održavajte higijenu
  • Iznegavajte sintetičku odeću
  • Koristite rolone na prirodnoj bazi

Foto: AdamRadosavljevic / gettyimages.com