KOLIKO VAM JE SATI SNA POTREBNO

by | 23.11.2021

Bebama je potrebno  do 17 sati dnevno, tinejdžerima deset, odraslima osam sati sna

 

Opšta preporuka o sedam sati sna ne važi za sve. Koliko će sna svakoj osobi biti potrebno i dovoljno, zavisi od uzrasta.

Novorođenče – iako se verovalo da bi novorođenčad trebalo da spavaju  12-14 sati, postoje preporuke koje ukazuju da je bebama do tri meseca starosti potebno 14-17 sati sna.

Odojčad – kad bebe izađu iz pospanog novorođenog stadijum, potrebno im je „samo“ 12-15 sati sna dnevno.

Deca do 2. godine – potrebno im je 11-13 sati sna.

Vrtićka doba – ako dete  u predškolskom uzrastu odbija da spava tokom poslepodneva, ne mora. U ovom dobu deci je potrebno 10 do 13 sati sna, a bez popodnevne dremke lakše će zaspati uvače.

Školarci – deca školskog doba misle za sebe da su već „veliki“ i da ne moraju rano u krevet. Ipak, stručnjaci tvrde da im je za odmor i normalno funkcionisanje potrebno 9-12 sati sna.

Tinejdžeri – osobe u ovoj dobi su još tvrdoglavije od školaraca i misle da im san nije potreban, ali istraživanja jasno pokazuju da je tinejdžerima potrebno 8-10 sati sna.

Studenti i mladi – osobe do 30. godine život, posebno zbog svih obaveza i izazova koje dožive tokom dana, često preporučenih  7-9 sati sna smatraju luksuzom. Što ne znači da im toliko sna nije potrebno.

Odrasli – odrasle osobe, koje imaju između 30 i 60 godina, trebalo bi da spavaju kao i studenti, barem 7-9 sati.

Treće dob  – penzionerima nije potrebno toliko sna kao mlađim osobama, dovoljno im je 6-8 sati sna dnevno.

Tagovi: