KELJ JE KRALJ MOG NAPITKA ZA SNAŽNE KOSTI

by | 11.09.2022

Glumica Nada Roko sirovu ishranu počela je da testira kada joj je dijagnostikovana osteoporoza

Kad se suočimo sa bilo ko­jom bolešću, treba os­nažiti telo kako bismo mu po­mog­li da se samo isceli. Prvi korak u tome je čišćenje or­ga­niz­ma, smatra hrvatska glumi­ca Nada Roko, danas promo­ter­ka zdrave ishrane na bazi sirovih namirnica i autorka knjige recepata “Moje sirove strasti”. Po njoj, svako bi trebalo to da učini barem jednom godišnje. 

– Drugi korak je dati or­ga­nizmu, kroz ishranu, ono što mu je potrebno, a to ćete naj­bolje učiniti ako izbacite na­mir­nice životinjskog porek­la i okrenete se sirovim or­gans­kim namirnicama, u kom­binaciji koja najbolje ‘odgo­vara’ na zdravstveni problem koji nas muči – kaže gospođa Roko i nastavlja:

– Lično svaki dan počinjem smutijem u kojem kombinujem voće i lisnato povrće. Voće i povr­će inače nije dobro kom­bi­novati jer im treba različito vre­me za probavu, ali lisnato povr­će može da se meša sa voćem. 

U smutijima Nada uživa prepodne, a posle podne jede isključivo salate od svežeg povrća.  Ova preduzimljiva žena uvek je bila povezana sa priro­dom, a ishranu sirovom hranom počela je da testira nakon što joj je dijagnostiko­va­na osteoporoza.

– Kako sam oduvek bila vezana uz prirodu, kao pla­ni­narka sam često odlazila na Velebit i brala bilje za domaće čajeve. I pre sam se trudila da se hranim zdravo, ekološki proizvedenim namirnicama, a onda sam naišla na knjige dr Normana i Viktorije Butenko, koji su bardovi sirove ishrane i odlučila da probam – priča gospođa Roko.

Već posle nekoliko meseci osteoporoza se povukla u osteopeniju, krvna slika se popravila tako da, kako kaže Nada, doktorka nije mogla da veruje, a prestali su i problemi sa sinusima, koje je često imala. 

– Počela sam da se osećam odlično i ispunjeno energijom. Kad je reč o povlačenju osteo­poroze, najvažniju ulogu imao je sirovi kelj, koji obiluje kalcijumom. Možete ga pri­pre­miti kao salatu ili pomešati sa drugim povrćem u napitku. Za istu svrhu korisno je sve zeleno lisnato povrće, u koje se može dodati i malo mlevenog sirovog susama i mlevenih ili seckanih badema ili bademovo mleko – kaže Nada.

 

Recept plus: Nadin eliksir protiv osteoporoze

 SASTOJCI: tri do četiri lista kelja, pola šoljice sirovog susama, jedna banana, nekoliko urmi, pola šoljice borovnica, dve kriške svežeg ananasa, šoljica bademovog mleka.

PRIPREMA: Susam potopite tokom noći, pa ujutru ocedite. Listovima kelja odstranite koren. Urmama izvadite koštice. Ananas izrežite na kockice, a borovnice operite. Sve stavite u blender, dodajte mleko, pa miksajte i uživajte.