KINESKI CIMET DELUJE NA NIVO GLUKOZE, SLADIĆ SNIŽAVA TESTOSTERON

by | 10.09.2022

Danica Stoiljković, magistar farmacije, savetnik za dijabetes i savetnik za antibiotike objašnjava zašto je kod anemije bolje jesti koprivu nego spanać, a kod ekcema i atopijskog dermatitisa nikad ne koristiti kortikosteroide

 

Na najčešća pitanja koja muče svakoga od nas i za koja često tražite savet odgovorila je Danica Stoiljković, magistar farmacije. Ovo su rešenja za neke od nedoumica koje su vas interesovale u poslednje vreme.

Koje voće je dobra pre­ven­cija u borbi protiv Alchajmerove i Parkinsonove bolesti?

– Antioksidansi kojima su bogate jabuke, banane i po­mo­randže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Antioksidansi umanjuju oštećenje na nervnim ćelijama izazvanim ovim bo­lestima. Najveću koncentraciju antioksidansa imaju jabuke.

Zašto je bolje jesti koprivu nego spanać kod anemije?

– Spanać sadrži rastvorne soli oksalne kiseline koje nepovoljno utiču na organizam. Prekomerni unos može da izazove po­javu kamena u bubregu. Kopriva sadrži nerastvorne soli oksalne kiseline, pa se prepo­ručuje kod osoba sa anemijom jer je veoma bogata gvožđem.

Koje biljke mogu da pomognu kod PCOS-a?

– Kineski cimet povoljno deluje na nivo glukoze, a sladić smanjuje nivo testosterona u krvi.

Treba imati na umu da pored biljaka, ključnu ulogu u regu­lisanju ciklusa, koji je posledica povećanog nivoa testosterona, ima ishrana. Treba smanjiti unos konditorskih proizvoda, gustih i gaziranih sokova, a povećati unos voća i povrća.

Zašto nikad ne treba koristiti kortikosteroide kod ekcema i atopijskog dermatitisa i koje su najbolje preventivne mere?

– Naglo pogoršanje kod ekcema i atopijskog dermatitisa nastaje kao posledica upotrebe kortikosteroida. Atrofija kože prilikom upotrebe kortikosteroida zastupljena je i kod mlade i kod starije kože, jer je gustina glukokortikalnih receptora kod dece i starijih povećana. Prilikom lečenja potrebno je lečiti uzrok, a ne posledice. Često se javlja sindrom odvikavanja od kortikosteroida (TSW sindrom) – nastaje kada prekinete sa daljom upotrebom kortikosteroida ili još u toku njihovog korišćenja.

Kao preventivnu meru, zbog promenjene odbrambene funkcije kože, primenjivati kakao i ši puter, ulje žutog noćurka ili smilja i preparate na bazi uree. Izbegavati tuširanje previše toplom vodom. Izbe­gavati primenu omekšivača, kupki i tečnosti za sudove.

Koje prirodne preparate preporučujete kod atletskog stopala? Kako lečiti gljivice na noktima?

– Od prirodnih preparata koristiti kupke na bazi soli, limuna ili sirćeta. Dodati dve do tri kašike soli u pola litra vode. Noge držati u slanoj kupki pet do deset minuta.

Gljivice na noktima možete ukloniti rastvorom od dva i po mililitra etarskog ulja čajevca rastvorenog u dva i po mililitra bademovog ili maslinovog ulja. Ovaj rastvor svake večeri nanesite na nokat zahvaćen gljivicama.

Ako kod gljivica na noktima ili stopalima od prirodnih preparata nema boljitka posle 14 dana, obratiti se lekaru ili farmaceutu.

Lekovito bilje kod gla­vo­bo­lje i migrene?

– Čaj od nane se preporučuje kod glavobolja nastalih kao posledica opstipacije.

Čaj od lista zelenog čaja što pre primeniti kod migrenoznih napada. Zeleni čaj sadrži nantioksidans TEIN koji opušta krvne sudove glave.

Koji postupci ubrzavaju oporavak i olakšavaju tegobe kod urinarnih infekcija?

– Treba povećati unos tečnosti. Koristiti termofor jer toplota pomaže opuštanju mišića i ublažava bolove. Pored terapije koju je propisao lekar, možete piti čaj od brusnice ili uve. Treba naglasiti da se čajevi kod urinarnih infekcija piju bez dodatka šećera i limunovog soka.

Šta povezuje srce i vino?

– Resveratrol, antioksidans kardioprotektivnog dejstva i štiti srce, nalazi se u crnom vinu. Preporučuju se dva decilitra crnog vina kod žena, a tri decilitra kod muškaraca uz obrok ili pred spavanje.