KELERABA SE JEDE KADA TREBA POVEĆATI BROJ CRVENIH KRVNIH ZRNACA

by | 10.02.2022

 Ima dosta vitamina B6, a zna se da je njegov nedostatak povezan sa oslabljenim imunološkim sistemom

 

Keleraba je povrće iz reda kupusnjača, bogato vita­mini­ma, mineralima i vlaknima, posebno korisnim za nesmetan rad stomaka. Keleraba sadrži važne supstance koje mogu da osnaže imuni sistem, smanje rizik od srčanih bolesti, upalnih procesa, a kako se veruje, i nekih vrsta raka.

Jak je izvor vitamina C i moćan antioksidans, štiti telo od slobodnih radikala, utiče na zarastanje rana, sintezu kolagena, apsorpciju gvožđa. Vitamin B6 jača imunitet i utiče na metabolizam proteina i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Ishrana bogata antioksidansima, kojih ima dosta u kelerabi, povezuje se sa smanjenim rizikom od dijabetesa, metaboličkih bolesti i prerane smrti. Kora ljubičaste kelerabe posebno je bogata antocijanima, vrstom flavonoi­da koji povrću i voću daje crvenu, ljubičastu ili plavu boju. Visok unos antocijanina štiti, kako se veruje, od srčanih bolesti i jača kognitivne sposobnosti.

Keleraba je bogata vlaknima, oko 135 grama sadrži 17% dnevnih potreba za vlaknima. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakana regulišu zdrav nivo šećera i holesterola u krvi. Nerastvorljiva se ne razgrađuju u crevima, ali pomažu i podstiču redovno pražnjenje creva.

Vlakna su glavni izvor goriva za zdrave crevne bakterije, kao što su bifidobakterije i laktobacili. Ove bakterije proizvode kiseline i neguju ćelije creva. Mogu, kako se smatra, zaštititi od srčanih bolesti i gojaznosti. Zdrav mikrobiom creva osnova je dobrog imuniteta i prirodna zaštita od gojaznosti i bolesti creva.

Keleraba sadrži moćna biljna jedinjenja, koja se zovu glukozinolati i izotiocijanati. Zbog sposobnosti glukozinolata da širi krvne sudove i smanjuje upalu, ovo jedinjenje smatra se odličnom zaštitom od srčanih bo­lesti. Izotiocijanati sadrže antiok­sidante koji sprečavaju nakupljanje plaka u arterijama, tvrde neka istraživanja.

Dijeta bogata vlaknima može zaštititi od srčanih bolesti. Istraživanje koje je obuhvatilo petnaest studija, otkrilo je da ishrana bogata vlaknima smanjuje rizik od srčanih bolesti za 24%, u poređenju sa dijetama sa malo vlakana.

Keleraba ima dosta vitamina B6, koji ima mnoge uloge, uključujući metabolizam proteina, razvoj crvenih krvnih zrnaca i imunološku funkciju. Vitamin B6 je uključen u proizvodnju belih krvnih zrnaca i T-ćelija. Nedostatak vitamina B6 govori da je oslabljen imunološki sistem.