HRANA KOJA PRIRODNO RAZREĐUJE KRV

by | 11.02.2022

Nastanak tromba sprečavaju paradajz, borovnice, masne ribe…

Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju milioni ljudi je zgušnjavanje krvi. Razloga za to može biti mnogo – od neuhranjenosti do ozbiljnih hroničnih bolesti i posledica odloženog korona virusa.
Koje namirnice treba dodati u ishranu kako biste na prirodan način razredili krv i izbegli krvne ugruške.
Voda
Prvo i najvažnije je piti više vode, zgušnjavanje krvotoka je vrlo često povezano upravo sa dehidracijom organizma. Pokušajte da pijete 2-2,5 litara vode dnevno. Ako pijete puno kafe ili čaja, povećajte količinu vode, pića sa kofeinom doprinose stvaranju nedostatka tečnosti u organizmu.
Đumbir
Jedan od najefikasnijih u održavanju kardiovaskularnog zdravlja je đumbir. Njegov koren sadrži gingerol i polinezasićene masne kiseline u velikim količinama. Đumbir ne samo da pomaže u čišćenju krvnih sudova i razređivanju krvi, već ima i kompleksan jačajući efekat na celo telo.
Paradajz
Paradajz je bogat vitaminom C, salicilatima i moćnim prirodnim antioksidansom likopenom. Sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, razređuju krv i sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola u krvnim sudovima.
Borovnice
Ove bobice su prava superhrana. Borovnice su skoro na vrhu liste ORAC (Međunarodna klasifikacija za antioksidativnu vrednost hrane). Antioksidansi jačaju telo i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala. A vitamini A, C i biljna jedinjenja sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i razređuju krv.
Masne ribe
Masna riba je skladište korisnih supstanci za zdravlje srca i celog tela. Redovno konzumiranje ribe sprečava bolesti kardiovaskularnog sistema, razređuje krv, jača imuni sistem i usporava proces starenja.