DA LI JAJA TREBA PRATI PRE KUVANJA?

by | 12.02.2022

Stručnjaci kažu da pravimo dve greške sa ovom namirnicom

 

Svi znamo da visoke temperature uništavaju bakterije i viruse, zbog čega većina nas i ne razmišlja o pranju određene hrane pre kuvanja. Stručnjaci kažu da ne treba prati svu hranu pre termičke obrade. 

– Kontaminirane ljuske mogu uzrokovati salmonelu. Ona živi u crevima i izmetu živine i ostaje na ljusci. Salmonela je vrlo izdržljiva – ne umire ni u suvom izmetu ni na niskim temperaturama – kažu stručnjaci iz ruskog Saveza potrošača Roskontrol.

Kupovna kokošja jaja moraju izgledati čisto, to je zahtev kvaliteta koji fabrike moraju da ispune. Ljuska mora biti čista, bez mrlja od krvi, izmeta i oštećenja. Ali ono što malo ko zna jeste da se jaja ne peru pre pakovanja. A ako se operu, onda na pakovanju stoji napomena – obrađena su.

Zašto je ovo važno?

– U praksi se jaja najčešće ne peru na farmama živine. Upotreba deterdženata gotovo prepolovljuje dozvoljeni rok trajanja proizvoda – objašnjavaju iz Roskontrola.

Ispostavlja se da se oprana jaja ne mogu čuvati duže od 12 dana. Kada nisu “tretirana”, mogu se držati u frižideru i do 90 dana. Zbog toga pranje jaja donetih iz prodavnice nije dobra ideja – na ovaj način ćete oprati zaštitni film sa površine ljuske i skratiti im život.

Ali, pre nego što ih stavite na kuvanje, uvek ih operite, uprkos činjenici da izlaganje visokim temperaturama ubija gotovo sve viruse. Čak i kovid-19.

Verovatnoća zaraze korona virusom od hrane je izuzetno mala. S obzirom na to da su jaja kuvana, šanse za kontaminaciju su nepostojeće. Na ambalažu treba primeniti iste mere predostrožnosti kao i na sve druge predmete donete sa ulice ili sa javnih mesta, uključujući prodavnice. Ako nešto dodirnete, dobro operite ruke.

 

Tagovi: