KAKO DA ODABERETE NAJSLAĐU LUBENICU

by | 30.06.2021

Kad temperatura ode u debeli plus, najbolje rashlađuju slatke lubenice. Zato uživajte u sočnim plodovima, ali pre nego što krenete u kupovinu, pročitajte ove  savete

Svežinu lubenice možete ustanoviti na osnovu peteljke, a zrela je ona kojoj iz peteljke, nakon što se zaseče poteče lepljiv sok.
Zrela lubenica je uglavnom simetričnog oblika, tamnozelene boje (zavisno od vrste), a dobar znak je i kada na sebi ima mali „ožiljak“, teška je, a nezrela je lagana za svoju veličinu.
Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mestu trebalo da bude kremasto žute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj deo bele boje ili svetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.

Šest pravila za kupovinu
1. Lepota je važna
Tražite čvrstu, simetričnu lubenicu bez posekotina, udubljenja ili mekih delova na kori. Bilo kakva oštećenja mogu oštetiti i unutrašnjost, a nepravilnosti otkrivaju kako tokom rasta lubenica možda nije dobila dovoljno vode ili bila dovoljno na suncu.

2. Podignite je
U zreloj lubenici je čak 92 posto vode i oko šest posto šećera. To znači da bi u vodi trebalo da pluta tek delićem iznad površine. Ali teško da ćete u kupovinu nositi kantu vode, pa je najbolje da je podignete. Treba da bite teška za svoju veličinu. Možete je uporediti s lubenicom iste veličine – ona teža je slađa.

3. Potražite “pozadinu”
Donji deo lubenice treba da bude žućkast. To je mesto na kojem je ležala na tlu, dok je sazrevala na suncu. Što je mesto tamnije, to bolje. Ako je bledo, ili ga uopšte nema, to znači da je lubenica prerano ubrana.

4. Boja
Savršena, zrela lubenica je tamnozelena i mat. Ako je sjajna, dobre su šanse da će biti manje slatka.

5. Kuckanje
Teško je ovde biti siguran, ali znalci se kunu u ovu metodu. Lagano lupnite po kori. Zrela lubenica više “vuče” prema “tenoru” nego “basu”. Pucketav zvuk upućuje na zrelost, ali ako do vas dopire iz šupljeg predmeta, znači da je lubenica prezrela.

6. Ako je već isečena?
Najbolje je da nikada ne kupujete isečenu lubenicu. Ako to ipak radite, tražite lubenicu sa što više smeđih, a što manje belih semenki. Meso treba da bude tamnocrveno, ali i dalje sočno. Ako se odvaja od semenki i izgleda pomalo zrnasto, znači da se već suši.

 

 

Tagovi: