KAKO DA JELKA SA BUSENOM PREŽIVI PRAZNIKE

by | 30.12.2021

Ako se spremate da kupite jelku sa busenom, prvo je pravilo da je pažljivo izaberete

Ako se spremate da kupite jelku sa busenom, prvo je pravilo da je pažljivo izaberete.

Da bi novogodišnje drvce nastavilo da živi u vašem dvorištu morate da sledite ova pravila:
– Drvce sa busenom mora da bude zdravo i dobro razvijeno. Ako možete, prilikom kupovine, proverite koren. Ako je smreka (ili jela) neposredno pre prodaje izvađena iz zemlje i ugurana u posudu, videćete samo snažno glavno korenje, a sitnog, vlaknastog korenja biće vrlo malo. Takvo drvce se može osušiti nakon što ga posadite.
– Takođe, ne preterujte u veličini. Ako želite da drvce zadržite u posudi do sledećeg dočeka (a možda i više godina), birajte patuljaste ili vrste koje sporo rastu. Većina crnogoričnih stabala brzo raste, pa može prerasti posudu, a i zakloniti veći deo bašte nakon nekoliko godina od sađenja.
– Živo drvce u posudi preporučljivo je pre unošenja u kuću nekoliko dana držati u nezagrejanom prostoru, na primer u garaži ili sličnom mestu da se privikne na promenu temperature.
– U kući drvce ne bi trebalo da stoji duže od desetak dana, a najbolje ga je smestiti dalje od izvora toplote (idealna temperatura je 15-18 stepeni). Izložena visokoj temperaturi biljka bi mogla da izađe iz perioda mirovanja i pusti nove izdanke koji će se verovatno smrznuti nakon iznošenja. Svaki dan proveravajte vlažnost supstrata.
– Sadite drvce kada to vreme dozvoljava. Kada tlo nije smrznuto lakše ćete iskopati rupu. Važno je voditi računa da biljka bude duboko posađena, isto onoliko duboko koliko i u saksiji. Na mestu sadnje prvo treba iskopati jamu kružnog oblika. Veličina jame zavisi od veličine busena i trebalo bi da bude za oko 30 centimetara veća u prečniku od busena jelke. Prilikom kopanja sadne jame, prvi sloj zemlje odložite na jednu stranu, a zemlju iz dubljih slojeva sadne jame na drugu. Ovo je važno jer se zemlja sa površinskog sloja prilikom sadnje posipa preko busena biljke koja se sadi. Jelku treba postaviti potpuno uspravno, u centar sadne jame. U toku sadnje oko busena nabacivati lopatom sloj po sloj zemlje, koju povremeno treba blago nagaziti nogom, kako bi se izbeglo stvaranje šupljina ispunjenih vazduhom oko busena.
– Sadnicu po završenoj sadnji obilno zalivati, vodeći računa da mlaz vode ne bude jak, da ne bi došlo do spiranja zemlje.