Saznajte kako da jedete slatkiše, a da ne dobijete kilograme

by | 01.01.2024
Saznajte kako da jedete slatkiše, a da se ne dobijete kilograme

Ne, ne morate u potpunosti da odbacite slatkiše da biste postigli svoje ciljeve gubitka težine. Stručnjaci otkrivaju kako da to postignete zahvaljujući određenim savetima.

 

Jedenje kolačića posle svakog obroka neće učiniti ništa sjajno za vaše napore da izgubite težinu (ili zdravlje, u tom slučaju) – ali prilično smo sigurni da to znate. Ono čega možda niste svesni je da ne morate potpuno eliminisati šećer iz svoje ishrane da biste smršali.

Ne morate izbaciti slatkiše iz ishrane da biste smršali

Na kraju krajeva, zdrava hrana poput voća i povrća sadrži šećer, a ipak je dobra za vas. A jedenje parčeta torte razumne veličine može vam pomoći da zadovoljite svoju želju i sprečite prejedanje.

Kako jesti slatkiše, a da se ne ugojite?

Kako se ispostavilo, to kako slatke stvari utiču na težinu ima mnogo veze sa hranom bogatom šećerom, kada je jedete i sa čime ih uparujete. Dakle, umesto da se prisiljavate na razne dijete i izbacivanje šećera, usvojite ove razumne, potpuno izvodljive strategije da jedete slatke stvari i istovremeno izgubite težinu.

Izaberite prirodne šećere

Jedna vrsta šećera nije nužno bolja od druge, ali definitivno postoji razlika u hrani koja sadrži prirodne ili druge šećere. Na primer, slatka banana dolazi sa mnogo više hranljivih materija – i manje kalorija, zasićenih masti i trans masti – od glazirane krofne.

I pogodite šta? Jedna banana zapravo sadrži više grama šećera nego ta krofna.  Štaviše, hrana koja sadrži prirodne šećere obično ima i druge hranljive materije, kao što su vlakna (kao što je slučaj sa bananama), proteine i zdrave masti. Zato, umesto da se fokusirate na sadržaj šećera u slatkim namirnicama, razmislite o ukupnoj nutritivnoj vrednosti hrane.

Jedite šećer uz vlakna, proteine i zdrave masti

Važno je imati uravnotežen unos ugljenih hidrata i šećera sa proteinima, vlaknima i [ili] zdravim mastima. Sva tri ova hranljiva sastojka usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku, što smanjuje skok i pad nivoa šećera u krvi i nivoa energije. To znači da se nećete osećati slabo, biti gladni ili imati drhtavicu 30 minuta nakon što jedete.

A ti gadni skokovi šećera i neizbežni padovi nisu loši samo u 15:00 h. Dugoročno, skokovi šećera u krvi mogu doprineti upali, insulinskoj rezistenciji i povećanju telesne težine.

Osim što održavate stabilan nivo energije, vlakna, proteini i masti pomažu vam da se osećate mnogo zadovoljnijim nakon što pojedete nešto slatko. Ovo je posebno korisno kada pazite na liniju. Ako pojedete malu krišku sa stomakom punim hrane bogate tim hranljivim materijama, lakše je prestati nakon jedne kriške, kaže ona.

Jedite hranu sa visokim sadržajem šećera tokom treninga

Iako vežbanje nije izgovor da gutate kolače pre i posle teretane, vežbanje može pomoći telu da se reši tog viška šećera. Istraživači sa Univerziteta Sirakuza otkrili su da je jedan trening sa tegovima smanjio efekte slatkih obroka na nivo šećera u krvi kod žena za 15 procenata tokom najmanje 12 sati.

Držite šećer podalje od kafe

Kafa i slatkiši nisu baš pravi spoj. Naime, kofein u kafi može inhibirati sposobnost tela da preradi šećer. U jednoj studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, kanadski istraživači su otkrili da kada muškarci popiju jednu do dve šoljice obične kafe sat vremena pre zaslađenog obroka, njihov šećer u krvi raste za 16 odsto više nego da su popili jednu do dve šoljice kafe.

Istraživači sugerišu da kofein uzrokuje da ćelije tela manje reaguju na insulin, što uzrokuje kratkoročnu insulinsku rezistenciju.

Dodajte cimet

Malo cimeta u hrani bogatoj šećerom može pomoći u održavanju od naknadnog grickanja. Štaviše, studija objavljena u Journal of Medicinal Food je zaključila da dodavanje cimeta u bilo kojoj vrsti hrane, uključujući i onu slatku, pomaže u smanjenju količina šećera u krvi nakon što niste jeli. A to vam može pomoći da izgubite težinu, jer ćete se boriti protiv insulinske rezistencije, zbog koje možete dobiti višak kilograma

Deagreez / gettyimages.com