Kakao puter je savršen za negu kože, ali može da nosi i pojedine rizike

by | 27.03.2024
Kakao puter je savršen za negu kože, ali može da nosi i pojedine rizike

Kakao puter zvuči ukusno, zar ne? I zapravo je prava poslastica – i za vaše čulo ukusa i za vašu kožu. Otkrijte kako se koristiti, koji su benefiti i eventualni rizici. 

 

Kakao puter možete pronaći u mnogim proizvodima za kožu, a čokoladi daje dekadentnu kremastost. Ali šta je tačno ova supstanca i šta je čini tako dobrom za vašu kožu?

Šta je kakao puter?

Kakao puter potiče od zrna kakao biljke, koja raste u vrelim, tropskim predelima. Prerađena zrna kakaa proizvode masnu supstancu. Posle termičke obrade postaje kakao puter. Ostatak zrna postaje kakao prah. Čisti kakao puter je čvrst na sobnoj temperaturi i blago miriše na čokoladu.

Prednosti kakao putera za kožu

Kakao puter pruža neke odlične prednosti za negu kože. Kakao puter je odličan za suvu kožu i ispucale usne. Sa visokim sadržajem nekoliko različitih masnih kiselina, koje pomažu u zadržavanju vode kako bi se vaša koža ne isušila.

Takođe, štiti od preranog starenja kože. Kakao puter sadrži vitamin E. Ovaj antioksidans može pomoći u zaštiti ćelija kože od oštećenja koja dovode do znakova starenja.
Iako nema mnogo istraživanja koja podržavaju upotrebu kakao putera za svrab kože kao što je ekcem, mnogi proizvodi od kakao putera su posebno formulisani za osip i psorijazu i možda će vam biti od pomoći.

Kako koristiti kakao puter za negu kože?

Ako je kakao puter čvrst na sobnoj temperaturi, kako da ga koristite na koži? Ako imate komad čistog kakao putera, možete ga utrljati direktno na suva područja. Postaće kremast na  koži jer se topi na telesnoj temperaturi.

Ipak, najlakši način da koristite kakao puter na koži i usnama je da potražite proizvode koji ga sadrže. Apoteke su dobra mesta za pronalaženje krema za telo i balzama za usne sa kakao puterom.

Koji su rizici kakao putera?

Postoji nekoliko potencijalnih rizika koji dolaze sa upotrebom kakao putera na vašoj koži:

Bubuljice:  Kakao puter može izazvati pojavu akni, posebno ako ste skloni izbijanju.

Hormonski efekti: Studija koja koristi ćelije raka dojke kod ljudi sugeriše da kakao puter može imati antiestrogeni efekat. To znači da bi kakao puter potencijalno mogao da smanji nivoe estrogena. Ako ste zabrinuti zbog proizvoda koji utiču na vaše hormone, možda biste želeli da izbegavate kakao puter.

Osim ovih rizika, kakao puter je generalno bezbedan, kako za jelo, tako i za upotrebu na koži. Ako ga jedete, samo obavezno kupite kakao puter koji je označen kao bezbedan za potrošnju. Ako ga koristite na svojoj koži, prvo uradite test na licu mesta, samo da biste bili sigurni da nemate alergijsku reakciju.

Almaje / gettyimages.com