KADA JE PRAVO VREME ZA ODMOR

by | 30.07.2021

Ako primećujete da ste  preterano nervozni i razdražljivi, ne vidite smisao u svom poslu niti  karijeri, a stres se odražava i na vaše zdravlje – potreban vam  je predah

Portal Psihologija danas navodi istraživanje koje pokazuje kako odmor može smanjiti nivo stresa: čak 81 posto menadžera slaže se da odmor prevenira “burn out”, koji može da izazove ozbiljne telesne i emocionalne zdravstvene probleme. Zato je jako važno na vreme prepoznati znakove da se sprema “pucanje po šavovima” i da odmor hitno potreban.

Donosimo 7 znakova da vam očajnički treba godišnji odmor:
1. Negativni ste
Dosadno vam je i teško se motivišete na posao. Svi i sve oko vašeg posla vas nervira, a niste zadovoljni ni trenutnom situacijom na poslu ni ukupnom karijerom. Ako se ove negativne misli uvuku u vaš lični život, vreme je za predah.
Glavobolja, osećaj da vas bole oči i bol u leđima među prvim su znakovima “sagorevanja”.

2. Osećate  fizički bol
Kad ste teskobni ili premoreni, vaše telo oslobađa hormone stresa. S vremenom, fizičke reakcije na stres poput povišenog pulsa, pritiska i znojenja mogu prerasti u ozbiljnije simptome poput bolova u grudima, bolovima u leđima, naprezanja očiju, glavobolje, gastrointestinalnih problema, vrtoglavica i nesvestice. Bićete osetljiviji i na prehlade i druge infekcije.

3. Problem sa spavanjem
Ti isti hormoni stresa mogu otežati opuštanje pre spavanja, pa nećete moći da zaspite, ili spavate celu noć.

4. Grešite na poslu
Odgovor ’borba ili beg’ jako šteti vašem zdravlju i zamagljuje pogled. Poslovni rezultati postaju loši pogoršava se pamćenje, kao i veštine rešavanja problema i donošenja odluka.

5. Koristite nezdrave mehanizme za suočavanje
Ako redovito posežete za čašom vina kako biste se opustili ili tražite utehu u nezdravim namirnicama i slatkim zalogajima, vreme je za pauzu. Na kraju dugog dana možda ćete biti i preumorni za vežbanje i sve će se svesti na to da isključenog mozga buljite u TV.

6. Ponašate se kontraproduktivno
Možda nećete aktivno potkopati najbolje interese firme, ali ako ste pod stresom, podsvesno biste se mogli ponašati tako da to negativno utiče na produktivnost i radni učinak. Bez obzira imate li teškoća da ujutro ustanete iz kreveta i odete na vreme u posao ili se osećate toliko razdražljivo da se začas uvučete u svađe i prepirke sa kolegama, vreme je da uzmete malo vremena za sebe i punjenje baterija.

7. Problemi u međuljudskim odnosima
Toliko ste pod stresom da frustrirate i nervirate svoje prijatelje, članove porodice i kolege i činite ih nezadovoljnim. S druge strane, možda se povlačite od ljudi koji bi vam mogli pružiti podršku. Imate osećaj da vas bojkotiraju oni koji vam žele uzeti posao. Vreme je za odmor.

Tagovi: