IMATE BOLOVE U VRATU? SPAVAJTE NA JASTUKU OD SOLI I NANE

by | 05.01.2022

Spavanje na jastuku od soli i nane otklanja bol i osećaj napetosti i ukočenosti u vratu, gornjem delu kičme i ramena

Ako često ležete sa željom da ujutru ustanete bez bola u vratu, pravo rešenje je jastuk od soli i nane koji možete sami da napravite. Iskustvo je pokazalo da spavanje na njemu otklanja bol i osećaj napetosti i ukočenosti u vratu, gornjem delu kičme i ramena i daje elan. Razlog je jednostavan. Elektroliti iz soli podižu nivo serotonina i prag tolerancije na bol, dok eterična ulja nane deluju antiinflamantorno i kao analgetik, čineći da cela regija bude pokretljivija i manje osetljiva na neprijatne senzacije. Zato već danas krenite da pravite ovaj mirisan jastuk.

Upustvo korak po korak

Napravite navlaku od nekog prirodnog materijala (pamuka, viskoze ili lana), jer u takvoj navlaci neće se ovlažiti i buđati punjenje. Može vam poslužiti i neki star, pamučni čaršav. Makazama iskrojte dva parčeta istih dimenzija. Koliko će biti dugi i široki odredite sami, kog oblika i koliki jastuk želite da dobijete. Stavite iskrojenu parčad jednu preko druge i zašijte ih sa tri strane. Četvrtu stranu ostavite nezašivenu, kako biste mogli napuniti navlaku terapeutskom mešavinom od sitne himalajske ili morske soli i suve nane u razmeri 2:1.

Čvrsto nabijte mešavinu soli i biljke u navlaku. Kada dođete do vrha, zašijte i četvrtu stranu, a zatim navucite čistu jastučnicu preko dobijenog jastuka. Jastuk stavite u krevet, umesto onog koji ste ranije koristili, i spavajte na njemu.

Savet: Na isti način možete da napravite jastuk koji doprinosi prevazilaženju posledica stresa, nesanice, psihofizičke napetosti i bolova u drugim delovima tela, ali i određenih disajnih tegoba. Bitno je da ga napunite mešavinom koja deluje protiv tegoba koje vas muče.

Dajte sebi vremena da se naviknete

U početku će vam možda biti čudno da spavate na ovom jas­tu­ku, jer se on ne prilagođava potpuno fizionomiji vrata i glave, kako to rade jastuci od me­mo­rij­ske pene i drugih sličnih mate­rij­ala. Ali, ne odustajte odmah od ideje da spavate na njemu – dajte sebi vremena da se naviknete. Ako is­trajete u ovoj nameri, toliko ćete se prilagoditi da će vam kasnije spa­vanje na običnom jastuku delovati čudno. Osim što deluje terapeutski i oslobađa od bolova, ovaj jastuk opojno miriše, oslobađa napetost i čini da lakše zaspite i čvršće spavate. Zbog toga, brže ćete se navići na njega nego što mislite.

Tri zlatna pravila

Za punjenje koristite ovo­go­diš­nju sirovinu, dakle nanu koja je ove godine ubrana i osušena. Zahvaljujući tome, jastuk će imati bolji terapijski efekat i moći će da traje do godinu dana.

Nipošto ne punite jastuk svežom ili nedovoljno suvom biljkom, da se ne bi ubuđao.

Ne perite ga – ni ručno ni u mašini. Time biste mu uništili i dejstvo i formu. Održavajte ga tako što ćete ga povremeno istući s obe strane i izneti na terasu da se osunča i, što se podrazumeva, redovno menjajte jastučnicu.