HRANA U BOJI PROTIV RAKA

by | 24.07.2022

Ravnoteža biljnih i životinjskih namirnica u ishrani  ključna je  za zdravlje

 

Nijedna hrana ne može da spreči nastanak karcinoma, ali može da bude uzročnik zbog koga će se u telu razviti tumor. Stručnjaci podsećaju da za svaki obrok treba uspostaviti ravnotežu od najmanje dve trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina. Ovakav izgled tanjira jedno je od sredstava borbe protiv karcinoma koji propagira American Institute for Cancer Research.

Ishrana protiv raka treba da bude u boji, bogata vitaminima, mineralima…

Voće i povrće bogato je hranljivim materijama koje se bore protiv raka – i što je više boje, više hranljivih materija sadrže. Ove namirnice mogu da pomognu u smanjenju rizika i na drugi način, kada vam pomažu da postignete i održite zdravu telesnu težinu.  

Doručak je važan u borbi protiv raka. Prirodni folat je vitamin B koji može da pomogne u zaštiti od raka debelog creva, rektuma i dojke. Može se naći u izobilju tokom doručka kada je dobro pojesti žitarice i proizvode od celog zrna, koji su dobri izvori folata. Takođe ga ima u soku od pomorandže, dinje i jagode.

Drugi dobri izvori folata su špargle i jaja, ima ga u pasulju, semenkama suncokreta i lisnatom zelenom povrću poput spanaća ili zelene salate. Najbolji način da se organizmu obezbedi folat nije tableta, već unos dovoljno voća, povrća i proizvoda od žitarica koji spadaju u ishranu protiv raka.

Ako povremeno pojedete sendvič sa bogatim punjenjem ili hot dog – to vam neće škoditi. Ali, svako smanjenje mesnih prerađevina poput mortadele, šunke, viršli… može da pomogne u procesu smanjenja rizika od raka debelog creva i želuca. Takođe, stručnjaci ističu da konzumiranje konzerviranog, dimljenog mesa, kao i onog dosta usoljenog povećava izloženost organizma hemikalijama koje potencijalno mogu da izazovu karcinom.

Paradajz smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka. Nije jasno da li je u pitanju likopen, pigment koji paradajzu daje crvenu boju ili nešto drugo, ali, neke studije povezuju konzumiranje paradajza sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta karcinoma, posebno raka prostate. Studije, takođe, ukazuju da prerađeni proizvodi od paradajza kao što su sok, sos ili pasta povećavaju sposobnost organizma u odbrani od karcinoma.

Čaj, iako su dokazi još uvek nedovoljno jasni, Posebno zeleni, može da bude snažan borac protiv raka. U laboratorijskim studijama, zeleni čaj je usporio ili sprečio razvoj raka u ćelijama debelog creva, jetre, dojke i prostate. Takođe je imao sličan efekat na plućno tkivo i kožu. I u nekim dugoročnijim studijama, čaj je bio povezan sa manjim rizikom od razvoja raka bešike, želuca i pankreasa.

Grožđe sprečava oštećenja koja izazgrođivaju rak. Posebno sok od ljubičastog i crvenog grožđa, sadrže resveratrol koji ima snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. U laboratorijskim studijama, sprečio je vrstu oštećenja koja mogu da izazovu proces raka u ćelijama, ali još nema dovoljno dokaza da se kaže da konzumacija grožđa, soka ili vina (ili uzimanje suplemenata) može da spreči ili leči karcinom.

Ograničite alkohol i smanjite rizik od raka usta, grla, larinksa, jednjaka, jetre i dojke. Alkohol, takođe, može da poveća rizik od raka debelog creva i rektuma. Voda ne samo da gasi žeđ, već može da zaštiti od raka mokraćne bešike. Unos više tečnosti uzrokuje češće mokrenje, a to smanjuje vreme koje opasni agensi ostaju u kontaktu sa sluznicom bešike.

Pasulj  sadrži nekoliko fitokemikalija koje mogu zaštititi ćelije od oštećenja koja mogu da prouzrokuju karcinom. U laboratoriji su ove supstance usporile rast tumora i sprečile  ih da oslobađaju supstance koje oštećuju obližnje ćelije.

Tamnozeleno lisnato povrće kao što su slačica, zelena salata, kelj, cikorija, spanać i blitva imaju obilje vlakana, folata i karotenoida. Ovi hranljivi sastojci nalaze se na spisku „hrana protiv raka“ i mogu da pomognu u zaštiti od karcinoma usta, larinksa, pankreasa, pluća, kože i želuca.

I egzotični začini štite. Kurkumin je glavni sastojak indijskog začina kurkume i potencijalni borac protiv raka. Laboratorijske studije pokazuju da može da potisne transformaciju, proliferaciju i invaziju kancerogenih ćelija za širok spektar karcinoma, a istraživanja na ljudima su u toku.

Metode kuvanja su takođe važne. Način na koji se priprema meso može da utiče na to koliko je veliki rizik od raka. Prženje, pečenje na roštilju i pečenje mesa na veoma visokim temperaturama uzrokuje stvaranje hemikalija koje mogu da povećaju rizik od raka. Čini se da druge metode kuvanja, poput dinstanja ili obrade na pari, proizvode manje ovih hemikalija. A kada se meso dinsta, preporučuje se da mu se doda dosta zdravog povrća.

Jagode i maline sadrže elaginsku kiselinu. Ovaj moćni antioksidans se zapravo može boriti protiv raka na nekoliko načina odjednom, uključujući i deaktiviranje određenih supstanci koje izazivaju rak i usporavaju rast ćelija raka, što se još uvek istražuje.