HOLESTEROL DIJETA

by | 18.10.2021

Umesto terapije, promenite način života

Budući da je visok holesterol u krvi globalan problem, američki  Nacionalni institut za zdravlje (National Institutes of  Health) sačinio je dijetu koja podrazumeva promenu načina života kao terapiju (Therapeutic Lifestyle Change), skraćeno TLC dijeta. U našoj sredini taj naziv se još uvek nije odomaćio, tako da se i dalje koriste termini: holesterol-dijeta ili dijeta za holesterol i trigliceride…

Ova dijeta isključuje veliku količinu namirnica životinjskog porekla, a podrazumeva svakodnevni unos većih količina barenog povrća i svežeg voća, piletine bez kožice i naravno ribe koja se naročito preporučuje jer sadrži omega 3 masne kiseline koje su sastavni deo terapije.

LDL holesterol u velikoj meri povećava rizik od moždanog i srčanog udara, pa upravo iz tih razloga autori preporučuju izbacivanje takve hrane. Loš holesterol se nalazi u zasićenim masnoćama: masnom mesu, industrijskim prerađevinama, mlečnim proizvodima sa puno masnoća i kod pržene hrane na ulju.

Holesterol-dijeta zahteva od svakog polaznika da u ishranu ubaci monozasićena ulja, kao što su ulje od kikirikija, laneno i, naravno, kvalitetno maslinovo ulje.

JELOVNIK (PRIMER ZA JEDAN DAN)

Doručak: Jedno kuvano jaje, parče integralnog hleba ili integralna kifla, šaka kikirikija ili jedna jabuka.

Međuobrok: Kriška integralnog hleba i četrdeset grama posnog sira, pomorandža.

Ručak: Porcija zelene salate pripremljene sa maslinovim uljem, kuvan integralan pirinač (šolja), šezdeset grama piletine bez kožice (blago pečene).

Međuobrok: Zdrave grickalice – jedna šaka lešnika ili badema, dva decilitra jogurta sa niskim sadržajem masti i pola banane.

Večera: Riba na žaru (pedeset grama), kuvana blitva (šolja) sa kašičicom maslinovog ulja i manja porcija kuvanog krompira.

Ovakav način ishrane, pored obaranja holesterola, i to za osam do deset posto u prvih šest nedelja, skidaće i oko jednog kilograma nedeljno jer je u pitanju izuzetno zdrava ishrana za mršavljenje. Preporuka je da kad pravite sopstven plan ishrane, obavezno jedete voće, i to dva do četiri puta dnevno. Jogurt, mleko, sir i ostale mlečne proizvode konzumirajte najviše dva puta u toku dana, vodeći računa da je sadržaj masti ispod jedan posto. Posno, tj. nemasno meso, ograničite na maksimalnih sto pedeset grama dnevno. Kolače i slatkiše izbegavajte, kao i gazirana pića i alkohol koji je najstrožije zabranjen.

 

Tagovi: