DANAS JE SVETSKI DAN MENOPAUZE.DA LI SLAVITE?

by | 18.10.2021

Prirodna rešenja za žene u najboljim godinama bezbedna su za korišćenje, pristupačna i jefina

Sadržaj članka

 

Menopauza ili klimaks u užem smislu predstavlja trajni prestanak menstruacije, kao posledica pada proizvodnje glavnih polnih hormona – estrogena i progesterona. Obično se javlja u periodu između 48. i 52. godine života.
Menopauza je potpuno prirodan fiziološki proces, a pozitivan stav daje pozitivne rezlultate. Svaki simptom moguće je ublažiti, a prirodni načini su uvek najbolji.

Korigujte ishranu – u supermarketu idite prečicom do voća i povrća, u restoranu se najedite čorbe i salate, a na posao od kuće ponesite zdrav obrok koji uključuje mlečne proizvode.

Što manje šećera i crvenog mesa, a što više belog mesa i ribe, žitarica i maslinovog ulja. jedite hranu bogatu vitaminom b, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, jodom i hromom. obavezan je i unos omega-3 masnih kiselina (losos).

Recite zbogom lošim navikama – odvikavanje od cigareta, kontrolisan unos alkohola i kafe.

Fizička aktivnost  – hodajte najmanje 30 minuta dnevno, po mogućstvu u prirodi.

Unosite dovoljno vitamina i minerala,  pre svega kalcijuma, jer njegov nedostatak dovodi do osteoporoze (gubitka koštane mase). Ujedno treba uzimati i vitamin D, jer on pomaže vezivanje kalcijuma u kostima, a blagotvorno deluje i na nervni sistem.

Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala.

Zajedno sa vitaminom C dobra je prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova.

Pijte 8 čaša vode dnevno, jer je hidratacija izuzetno važna za opšte stanje organizma.

Koristite lekovite biljke: matičnjak deluje opuštajuće, umiruje i poboljšava raspoloženje i umne sposobnosti; kantarion pomaže kod depresije, valunga, noćnog znojenja i nesanice, a od davnina se i žalfija koristila u te svrhe; lavanda i nana umiruju glavobolje. Jednu kašiku čaja crvene deteline prebogate fitoestrogenima prelijete sa šoljom vode. Čaj možete piti tri puta dnevno.