GENITALNI HERPES: KAKO DA UBLAŽITE SIMPTOME

by | 15.06.2023
genitalni-herpes-kako-da-ublazite-simptome_genitalni-herpes-kako-da-ublazite-simptome.jpg

Hladan oblog, beli luk ili kozje mleko samo su neki od kućnih lekova koji ublažavaju simptome

GENITALNI HERPES: KAKO DA UBLAŽITE SIMPTOME  

Genitalni herpes se prenosi seksualnim putem. Kada jednom dospe u organizam ostaje do kraja života. S vremena na vreme se akltivira, a kako bi se sanirali simptomi klasičnih lekovia mogu da pomognu i kućni.

Genitalni herpes: Kada jednom dospe u telo, zauvek ostaje

Genitalni herpes ili Herpes simpleks virus 2 (HSV-2) je veoma zarazan. Širi se putem nezaštićenog seksualnog kontakta. Uglavnom se leči antivirusnim lekovima, a za ublažavanje simptoma mogu da se koriste kućni lekovi.

Herpes simpleks je virus, a neki karakteristični sipmtomi su:

  • Gnojni plikovi oko genitalnih organa
  • Bolovi prilikom mokrenja
  • Svrab oko genitalija

Ovi simptomi mogu da budu propraćeni temperaturom i groznicom, oteklim limfnim čvorovima, glavoboljom, umorom i malaksalosti, kao i gubitkom apetita.

Trenutno ne postoji lek protiv ovog virusa. Cilj lečenja je prvenstveno saniranje oštećenja na koži i jačanje imunuteta. Kada osoba jedanput oboli od herpesa virus će biti prisutan u organizmu do kraja života, te da se aktivira s vremena na vreme.

Genitalni herpes: Kućni lekovi ublažavaju simptome

U lečenju herpesa određeni kućni lekovi mogu da ublaže simptome. Međutim, imajte na umu da oni nisu zamena za kliničko lečenje. Zato je najbolje posavetovati se s lekarom oko korišćenja ovih kućnih lekova.

Ovi isprobani kućni lekovi mogu da ublaže otok, svrab i peckanje prouzrokovano herpesom. Verovatno već imate u kući sve što vam je potrebno. Ovo je spisak kućni lekova koji mogu da vam pomognu:

Hladan oblog

Hladan oblog može da smanji otok. Kockice leda umotajte u čistu pamučnu krpu i stavite je na zahvaćeno područje. Držite desetak minuta i ponovite tretman za četiri sata. Nikada nemojte stavljati led direktno na kožu.

Pasta od sode bikarbone

Nanošenje paste od sode bikarbone može pomoći u isušivanju lezija i ublažavanju svraba. Da biste to uradili, umočite vlažnu vatu u malu količinu čiste sode bikarbone i utapkajte je na ranu.

Pasta od kukuruznog škroba

Pasta od kukuruznog skroba takođe može isušiti lezije i ublažiti svrab. Umočite mokru vatu u malu količinu kukuruznog škroba i nanesite je na zahvaćeno područje.

Beli luk

Istraživanja sugerišu da beli luk može imati antivirusna svojstva. Zgnječite svež čen belog luka i pomešajte ga s maslinovim uljem da se razblaži. Ovu mešavinu možete nanositi na ranu do tri puta dnevno.

Jabukovo sirće

Poznato je po svojim antiinflamatornim i antivirusnim svojstvima. Pomešajte jedan deo jabukovog sirćeta s tri dela tople vode i nanesite ga na zahvaćeno područje.

Aloe Vera

Aloe Vera ubrzava zarastanje rana. Gel ove bilje direktno nanesite na zahvaćeno područje.

Kozje mleko

Kozje mleko sadrži antivirusni agens koji može da deluje protiv HSV-2. Kozje mleko možete primeniti direktno bez razređivanja.

Koren sladića

Aktivni sastojak korena sladića ima antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Ova svojstva čine ekstrakt sladića obećavajućim tretmanom za izbijanje herpesa. Tikturu možete primeniti direktno bez razređivanja.

Foto: mescioglu / gettyimages.com