DUBOKA VENSKA TROMBOZA: KOJE NAMIRNICE POMAŽU

by | 11.10.2021

Beli luk, voda, maslinovo ulje i jelovnik zasnovan na principima mediteranske ishrane bogate antioksidansima mogu sprečiti nastanak sve češće opasne bolesti

 

Kada se u jednoj ili više dubokih vena, najčešće u nozi, stvori krvni ugrušak (tromb) nastaje DVT. Bol, otok noge, crvena koža u predelu noge, osećaj topline najčešći su simptomi bolesti, koja se ispoljava u venama potkolenice ili butne. Bolest ako se ne leči može se završiti invaliditetom i nažalost i smrtnim ishodom usled nastanka plućne embolije. Dobra vest je da se stanje uspešno leči odgovarajućom terapijom, ali i ishranom.

Voda

Dehidracija može biti uzrok „guste krvi“ koja je odlična podloga za nastanak krvnih ugrušaka. Dovoljne količine vode mogu sprečiti ovo stanje. Većina doktora preporučuje osam čaša vode dnevno, ali naravno da ova količina zavisi od vrste posla koju obavljate, telesne težine, spoljne temperature.

Najlakši način na koji možete da budete sigurni da unosite dovoljne količine vode jeste da proverite boju urina. Ukoliko je on svetložute boje, najverovatnije unosite dovoljno vode, ukoliko je urin tamnije boje morate da pijete veće količine vode.

Vino

Umerene količine crvenog vina mogu sprečiti nastanak DVT. Vino, zahvaljujući moćnim antioksidantima, zvanim polifenoli, sprečava lepljenje krvnih pločica i stvaranje ugrušaka, tvrde neke studije.

Beli luk

Beli luk ima mnogo zdravstvenih blagodeti. Jedinjenja belog luka mogu sprečiti nastanak štetnih krvnih ugrušaka. Neka istraživanja pokazuju da je beli luk najbolje jesti u zgnječenom obliku. Preporuka je da se posavetujete sa doktorom, pre terapije belim lukom, posebno ako pijete određene vrste lekova.

Spora hrana

Brza hrana, puna masti, soli i šećera utiče na stvaranje plaka u krvnim sudovima, što povećava rizik od srčanih bolesti i razvoja DVT. Izbegavajte nezdrave trans masti i smanjite unos zasićenih masti u punomasnom mleku i crvenom mesu, smanjite unos soli i šećera.

Imajte na umu da mnogo gotovih i prerađenih proizvoda sadrži u sebi skrivene šećere. Maksimalno izbegavajte nezdrave grickalice, kečape, majoneze. Čitajte nutritivni sastav proizvoda i birajte one sa manje šećera i soli.

Maslinovo ulje

Konzumiranje maslinovog ulja, barem jednom nedeljno, može smanjiti rizik od nastanka tromba. Antioksidansi poznati kao fenoli u hladno ceđenom mas­linovom ulju mogu da preduprede nastanak krvnih ugrušaka. Doktori savetuju da umesto putera i margarina, koristite maslinovo ulje.

Zeleno povrće

Ukoliko već koristite varfarin, antikoagulant koji ima za cilj da spreči stvaranje krvnih ugrušaka, sigurno ste dobili savet da izbegavate hranu bogatu vitaminom K, poput zelenog lisnatog povrća.

Sve više stručnjaka tvrdi da je to pogrešno i da se vitamin K može unositi u ograničenim količinama. Na primer, zelenu salatu ne morate da jedete svaki dan, već samo povremeno, Trudite se da ne mešate više namirnica koje sadrže vitamin K u jednom obroku.