REČ FITOTERAPEUTA: DOBRIČICA I PLUĆNJAK ČUVAJU PLUĆA OD TOKSINA IZ VAZDUHA

by | 11.10.2021

Zoran Đukić, fitoterapeut, preporučuje koje biljke treba da koristite ukoliko imate tegobe sa sinusima, bronhitisom ili helikobakterijom

 

 Zoran Đukić iz Alek­san­drov­ca Župskog već četrdeset godina, sa istim žarom, istražuje bilje i pomaže bolesnim ljudima:

– Iako sam po struci pro­fesor, moj poziv je bilje – ističe Đukić.

U porodici niko se nije bavio travarstvom, ali su se u kući oduvek lečili po Pelagiću i Tucakovu:

– Na moju ljubav prema bilju uticao je stari travar iz Niša, kome sam pomagao u branju bilja u Sićevačkoj kli­suri. Godinama sam izučavao her­balnu medicinu, obilazio mnoge ljude iz naroda koji su znali recepte – od čobana do travara – pohodio manastire, crkve, susretao se sa našim i stranim istraživačima biljaka, posebno onima u Bugarskoj, dok nisam i sam počeo pre­dano da radim sa ljudima. Za to vreme sakupio sam bogatu biblioteku od sto sedam­deset knjiga o travama i fitoterapiji a posedujem neko­liko hiljada recepata pisanih rukom. Do dobrog i efikasnog biljnog leka nije nimalo lako doći. Biljke se, pre svega, moraju dobro poz­navati, njihov he­mijski sastav, vreme bra­nja, prenos, pravilno skladištenje i čuvanje – ističe travar Đukić i nastavlja:

– Svaki organizam je priča za sebe, mora se sve dobro odmeriti pa tek onda odabrati najcelishodnije mešavine biljaka. Zato pripremam terapiju za svakog pacijenta posebno.

Đukić zato često citira rusku poslovicu: „Čovek je kao brava, svako ima svoj ključ“:

– Prema svakom klijentu imam drugačiji odnos, u zavis­nosti od njegovog uzrasta, pola, konstitucije, telesne težine, kao i stanja drugih vitalnih organa i posebno psihe. Da bi se prob­lem otklonio, mora da se sag­leda organizam u celini. Tek tada terapija deluje i pomaže. Na primer, deca ne smeju da koriste lincuru, pelin, kičicu jer su za njih prejake. NJima uvek prepisujem koren belog sleza, matičnjak, nanu.

Đukić ima nekoliko biljaka koje izdvaja, ali uvek ističe žalfiju iz više razloga, pre svega zbog lekovitosti, ali i zbog sposobnosti da u mešavini sa drugim biljkama podigne njihov kvalitet.

– U žalfiju imam neog­ra­ničeno poverenje – dodaje ovaj poznati travar i nastavlja:

– Virak je neizostavan kod svih ženskih oboljenja. Uz zdravac, cvet nevena i ruso­maču, efikasno deluje kod cis­ti, mioma, upala jajnika… Mada virak, i kada se samo­stal­no koristi, postiže izvanredne rezultate.

Bronhitis je najčešće obo­ljenje kome Đukić pos­većuje mnogo pažnje:

– Istakao bih jagorčevinu, cvet crnog sleza, žalfiju, bokvicu, rastavić i preslicu kao veoma moćne biljke protiv bronhitisa. Kod narušenog imuniteta, koji uvek prati ovo oboljenje, treba uzimati i travu ivu, šipak, aroniju. Za drenažu i čišćenje pluća, koje je aktuelno više nego ikad, treba koristiti dobričicu i plućnjak. Važno je uzimati vitamin C, voće i povrće – ističe naš sagovornik.

Za čišćenje sinusnih šupljina, kaže Zoran Đukić, preporučuje se inhalacija žalfijom, kamilicom i bosiljkom, kao i korišćenje kapi od nane, žalfije i eukaliptusa. Treba jesti ren, rotkvu, beli i crni luk.

– U poslednje vreme sve više ljudi obraća mi se zbog tegoba sa helikobakterijom. Primetio sam da ova bakterija više napada ljude koji su napeti i nervozni, zato obavezno, ukoliko je imate, treba da uzimate biljke koje sediraju, kao što je matičnjak. Kod helikobakterije preporučujem i vranilovku, travu ivu, hajdučku travu i kantarion. Dobra crevna flora garantuje dobar imunitet i zato, za celokupno dobro zdravlje, stalno treba podsticati varenje.