DOMAĆI NAPITAK KOJI NADOKNAĐUJE ELEKTROLITE

by | 28.08.2023

Na visokim letnjim temperaturama ljudi se više znoje zbog čega je potrebno nadoknaditi elektrolite

DOMAĆI NAPITAK KOJI NADOKNAĐUJE ELEKTROLITE

Većina pojedinaca nije svesna koji napici sadrže elektrolite i koliko su oni zaptavo važni za organizam. svesna šta ulazi u piće sa elektrolitom, pa čak ni njegovu važnost.

Energetski napitak za elektrolite

Elektroliti se odnose na električno naelektrisane mineralne jone ili jedinjenja kao što su kalijum, natrijum, kalcijum i hlorid. Oni su neophodni za različite telesne funkcije, kao što su kontrakcija mišića, funkcija nerava, provođenje impulsa kroz ćelije, održavanje napona i proizvodnja energije.

Zbog toga je od vitalnog značaja obezbediti adekvatno snabdevanje tečnostima i elektrolitima u telu za pravilno funkcionisanje ćelija, organa i sistema. Elektroliti se mogu dobiti iz hrane i pića koje konzumirate.

Prednosti ovih napitaka

Napitci s elektrolitom su dobro sredstvo za hidrataciju, što je važno za širok spektar telesnih funkcija kao što je neurokognicija. Pića s elektrolitom pomažu da se nadoknadi gubitak tečnosti uzrokovan dijarejom i jakim znojenjem, što inače može izazvati slabost, umor, vrtoglavicu, glavobolje, grčeve u mišićima i dehidraciju, između ostalih problema.

Pića sa elektrolitom su dobri izvori ugljenih hidrata, koji obezbeđuju trenutni nalet energije u telu. Elektroliti, kao što su natrijum i kalijum, pomažu u ravnoteži nivoa telesne tečnosti i pomažu u funkcionisanju mišića. Natrijum igra vitalnu ulogu u ravnoteži hormona stresa dok smanjuje umor.

Napomena: Neophodno je ograničiti nivoe elektrolita ispod standardnog opsega, jer višak može izazvati probleme. Višestruka komercijalna pića sa elektrolitom često su puna zaslađivača i konzervansa, dok su domaća elektrolitna pića lišena hemikalija i sveža su, zdrava i ukusna.

Napravite domaće napitke za elektrolite

Donosimo vam dva efikasna recepta koji se jednostavno pripremaju.

1. Napitak od đumbira

Ovaj napitak s đumbirom savršen je za nadoknaađivanje elektrolita posle treninga i kao osvežavajući početak dana.

Sastojci:

  • 2½ šolje vode
  • 3-5 kriški svežeg đumbira
  • 1 kašičica limunovog soka
  • ¼ kašičice morske soli
  • 1-2 kašike donaćeg meda

Priprema: Stavite đumbir u vodu, čim prokuva sklonite s ringle i ostavite poklopljeno da odstoji oko pet minuta. Pricedite i sipajte u šolju. Kada se tečnost smlači dodajte sok od limuna i so. Dodajte med i dobro promešajte da dobijete izbalansiran slatko-slani kiselkasti ukus.

2. Napitak od pomorandže i limuna

Ovo osvežavajuće piće može vam pomoći da povećate energiju tokom i nakon treninga.

Sastojci:

  • 2 šolje vode
  • ¼ šolje svežeg limunovog soka
  • ½ šolje svežeg soka od pomorandže
  • 2-4 kašike domaćeg meda
  • ¼ kašičice nerafinisane soli

Priprema: Pmešajte sok od pomorandže i limuna, dodajte med i vodu i dobro promešajte. Dodajte so i mešajte dok se potpuno ne rastvori.

Saveti

Koristite čistu vodu. Ako nemate flaširanu vodu, prokuvajte vodu iz česme pre upotrebe.

Uzdržite se od upotrebe rafinisane kuhinjske soli u pravljenju napitka od elektrolita jer ne sadrži esencijalne minerale. Koristite samo morsku ili himalajsku so.

Izbegavajte zamenu meda zaslađivačima. Ako ne želite da pravite sopstveni napitak od elektrolita, pokušajte da ga kupite bez ikakvih veštačkih boja i šećera.

Dodajte kriške manga ili drugo voće da poboljšate ukus napitka sa elektrolitom.

Ako imate stomačnu infekciju, dodajte koji listić nane u piće za umirujući efekat. Nana je antispazmodik i može da smiri creva.

Od ključne je važnosti da obezbedite svoje telo adekvatnim količinama vode i elektrolita da biste održali pravilno funkcionisanje. Iako su komercijalna pića sa elektrolitom lako dostupna, mogu sadržati veštačke arome, veštačke boje i dodatog šećera. Zamena ih domaćim rastvorima elektrolita je zdrav izbor.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Proformabooks / gettyimages.com