DOMAĆI MELEM PROTIV BOLOVA

by | 30.07.2023

Dobra vest je da se za ublažavanje ne mora uvek posegnuti za pilulama

DOMAĆI MELEM PROTIV BOLOVA

Bol može da bude frustrirajući, da ometa svakodnevu rutinu. Zato napravite ovaj domaći melem protiv bolova s efektom hlađenja koji će vam okašati tegobe.

Domaći melem protiv bolova: Dar prirode

Bol može da zahvati bilo koji deo tela i nije nimalo prijatan. Možda ćete zbog bolova imati neprospavane noći ili ćete odložiti druženje ili ćete biti nervozni. Zato je važno umeti ublažiti bol i uživati u svakodnevnim aktivnostima.

Domaći melem protiv bolova: Sastojci

Prava mešavina sastojaka može biti neverovatno korisna u upravljanju bolom. Evo sastojaka koji su potrebni za domaći melem protiv bolova:

1.Kamfor

Kamfor se ekstrahuje iz drveta kamforovog drveta. Ima dugu istoriju kao lokalni analgetik i nalazi se u sastojcima mnogih melema.

Naučna istraživanja su utvrdila da su kamfor deluje na receptore bola. Kamfor je odličan u slučaju bola u krstima, artritisa, modrica, bolovima u mišićima i istegnutih ligamenata.

2. Ulje peperminta

Dokazano je da je ulje peperminta jedna od najprizatijih u terapiji za ublažavanje grčeva u stomaku. A, ako se naosi na slepoočnice donosi olakšanje kod migrenske glavobolje.

Studije pokazuju da ulje peperminta ima potencijalni analgetički efekat koji se posreduje centralno i periferno, što je karakteristika centralnih analgetika, kao što je morfijum.

3. Ulje arnike

Arnika se godinama koristi u tradicionalnoj medicini za razna patološka stanja kao što su: bol u zglobovima i mišićima, upala i artritis. Ova biljka ima Antiinflamatorn, analgetička, antibakterijska i antireumatska svojstva. Arnika ima slično delovanje kao i standardni lekovi kao što su ibuprofen i diklofenak za ublažavanje bolova.

4. Ulje karanfilića

Istraživanja su pokazala da se ulje karanfilića tradicionalno koristi za ublažavanje zubobolje. Istraživanje takođe pokazuje preko modela nocicepcije (model za proučavanje aktivnosti ublažavanja bolova) da je analgetički efekat ulja karanfilića izraženiji i znatno veći od aspirina.

H3: Kako se pravi melem

Melemi se prave na bazi prirodnih ulja i voskova, kao što su: suncokretovo ulje, ricinusovo, kokosovo, pčelinji vosak, kandellila vosak i karnauba vosak. Zatim sledite ove korake:

Sipajte u šerpu ¼ šolje baznog ulja (suncokretovo ili kokosovo ulje) i dve kašike komadića pčelinjeg voska. Lagano zagrevajte i mešajte dok se vosak potpuno ne rastopi. Sklonite šerpu s ringle, dodajte 10-15 kapi esencijalno ulje kamfora, devet kapi esencijalnog ulje peperminta, sedam kapi esencijalnog ulja arnike i pet kapi esencijalnog ulja karanfilića.

Napomena: Kada koristite esencijalna ulja u kozmetičke ili medicinske svrhe, birajte organska, prirodnog porekla. Smešu dobro izmešajte da se sastojci sjedine i sipajte u teglicu ili plastičnu kutijicu. Ostavite na sobnoj temepraturi da se stegne. Melem nežno umasirajte na bolno područje.

Foto: _Magnolija_ / gettyimages.com