DOMAĆA BOZA "KAO NEKAD"

by | 06.12.2021

Napravite sami zaboravljen zdrav napitak od kukuruznog brašna

 

Za razliku od popularnih sokova današnjice, boza je potpuno prirodan, zdrav i okrepljujući napitak pun vitamina.

Bozadžije su nekada bile vrlo tražene, ali kao i mnogi drugi stari zanati, i umetnost pripreme ovog jednostavnog, okrepljujućeg napitka se izgubila.

Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom, eventualno u kombinaciji sa limunadom – “špricerom”, ali u ova moderna vremena to je postala retkost.

Boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina.

Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje…
Recept za bozu je jednostavan i svako je bez problema može pripremiti u svom domu.

Sastojci: 5 l vode, 1/2 kg šećera, 600 g neprosejanog kukuruznog brašna, 30 g kvasca.

Priprema: kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuvajte oko 2 sata uz povremeno mešanje. Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako što ćete ga prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmešajte i ostavite da odstoji preko noći.

Sledećeg dana procedite i dodajte šećer. Dobro mešajte, dok se šećer ne istopi.

Zbog relativno velikog udela kvasca, boza ne može dugo da zadrži slatkasti ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mešavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus. Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete da potrošite u relativno kratkom vremenu.

Boza se pije dobro rashlađena, sama ili u kombinaciji sa limunadom.