ŠTA DA JEDETE KAD POSTITE?

by | 06.12.2021

Ove namirnice obavezno jedite da ne ugrozite imunitet

 

Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i od zlih misli i dela. Obroci su tokom posta uglavnom zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, povrću i voću.

Nutricionisti kažu da ovakva hrana povoljno utiče na naše zdravlje. Takođe, tokom posta, telo troši rezerve hrane kako bi dobilo potrebnu energiju, pa se na taj način eliminišu i toksini iz organizma.

Oni kažu da posna hrana ubrzava metabolizam, povoljno utiče na srce i krvne sudove, pomaže u borbi protiv alergija i migrena, čak i PMS tegoba. Riba, jedna od namirnica koja se najčešće jede tokom posta, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Kako post isključuje konzumiranje mesa i mlečnih i životinjskih proizvoda koji su na našim prostorima najčešči izvor proteina, ali i drugih ključnih nutrijenata, ne smete 40 dana provesti na krompir salati, džemu i hlebu, već se treba pobrinuti da organizam i dalje dobija neophodne vitamine, minerale i druge hranljive sastojke, naročito u vreme epidemije korona virusa.

Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet, a posebno je važno ne izbegavati doručak. Treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna, a posebnu pažnju treba obratiti na unos vitamina D, B12 i C.

Hrana koja je bogata vlaknima: čija semenke, avokado, jabuke, bademi, lanene semenke, sočiva, pasulj,  banane…

Hrana koja je bogata mineralima: pirinač, spanać, tikvice, mahunarke, paškanat, riba, kukuruz, krompir, brokoli, kelj…

Hrana bogata vitaminima:

Slatka paprika je izvor četiri od 14 esencijalnih vitamina. Tu se misli na vitamine A i C, beta-karoten i likopen.

Orasi su izvor četiri od 14 esencijalnih vitamina. Tu spadaju: B1, B2, B6 i E. Pokušajte da uzimate jednu do dve šake na dan, a dobar izbor su i bademi.

Pečurke su izvor četiri od 14 esencijalnih vitamina: B2, B3, B5 i D. Gljive su veoma hranljive, a imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata i kalorija.

Brokoli je dobar izvor šest od 14 neophodnih vitamina. Tu spadaju vitamini A, B9, C, E, K i beta karoten.

Riba je dobar izvor čak devet od 14 neophodnih vitamina. Ovo uključuje vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D i E. Tuna i pastrmka pružaju najviše vitamina, ali preporučljivo je da konzumirate različite vrste ribe za zdravu ishranu.

Lisnato zeleno povrće je dobar izvor osam od 14 esencijalnih vitamina. Oni uključuju vitamine A, B2, B3, B6, B9, C, E, K i Beta-karoten, a najbolji izvori su spanać i kelj.