Đumbir u prahu je bolji od svežeg korena

by | 08.09.2023
Đumbir u prahu je bolji od svežeg korena

Ajurvedska medicina preferira đumbir u prahu kao lek za mnoge bolesti

Voda s đumbirom je poželjna u slučaju nadimanja i gasova i odnosu na čaj sa svežim korenom ovog začina.

Đumbir u prahu je lek za mnoge bolesti

Đumbir se uzgaja zbog svog jestivog rizoma koji daje pikantan ukus. Obično se koristi u kuvanju i slatkih i slanih jela, ali i kao tradicionalan lek. To su dovoljni razlozi da ovaj začin uvek držite u svom kuhinjskom ormariću.

Đumbir ajurvedskoj tradiciji

Đumbir ne samo da poboljšava ukus i ukus vaše hrane, već se u ajurvedskoj medicini koristi i za lečenje probavnih smetnji, prehlade i kašlja. Svež đumbir i prah od ovog korena imaju različita dejstva prema drevnoj medicinskoj praksi. Svež đumbir, na primer se koristi u slučaju kašlja, groznice, povraćanja i dr, dok se prah koristi u slučaju astme i hroničnih respiratornih bolesti. Stoga žvakanje svežeg đumbira ili pijenje svežeg čaja od đumbira za gasove, nadutost nije odlična ideja. Umesto toga uzmite suvu vodu od đumbira. Svež đumbir treba izbegavati u slučaju kožnih oboljenja, poremećaja krvarenja, anemije, osećaja peckanja itd.

Đumbir u prahu je lekovitiji

Đumbir u prahu ima veću koncetraciju vrednih jedinjenja u odnosu na sveži. Na primer, jedna kašičica đumbira u prahu može se zameniti sa četiri supene kašike svežeg korena. Nasuprot tome, ako recept zahteva jednu kašiku svežeg đumbira, koristite 1/4 kašičice mlevenog.

Zdravstvene prednosti

Laksativ: Đumbir u prahu je blag laksativ i odličan je u slučaju zatvora. Za dobru probavu i redovno pražnjenje creva preporučuje se čaša vode s đumbirom ujutru na prazan stomak.

Smanjuje sluz: Voda od praha đumbira je odlilna kod sezonskog gripa, kašlja i većine poremećaja gornjih disajnih puteva.

Kako pravi čaj od đumbira

Prelijte ključalom vodom kašičicu đumbira u prahu u šolju proključale vode (ako želite jači čaj stavite dve kašičice). Ostavite poklopljeno 10 minuta, ostavite da se smlači i pijte.

Čaj od svežeg korena đumbira se pravi na sledeći način: uzmite koren žumbira od 2,5 cm i ogulite ga. Potom isecite đumbir na kriške ili naribajte. Ostavite đumbir po strani dok voda provri. Dve šolje vrele vode prelijte preko svežeg đumbira, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte. Možete i da ovom čaju dodate krišku limuna.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

 

Dijana Škorić

pilipphoto / gettyimages.com