DETOKS SOKOM OD CRVENOG KUPUSA

by | 08.12.2021

Sok od crvenog kupusa  čuva krvne sudove,  štiti pluća i poboljšava varenje

 

Da li znate da crveni (jubičasti) kupus ima mnogo više vitamina i minerala od belog?

Aromatični crveni kupus u poređenju sa belim ima niži sadržaj karotina, ali zato ima veći sadržaj vitamina C. Takođe, u crvenom kupusu nalazi se veća količina vitamina E. Kupus je bogat još i fosforom i kalcijumom.

Crveni kupus sadrži proteine, vlakna, enzime, fitoncide, šećer, gvožđe, kalijum, magnezijum, vitamin C, B1, B2, B5, B6, B9, PP, H, provitamin A i karoten. Zapravo, sadrži četiri puta više karotena od “običnog” kupusa. Sadrži antocide, koji su veoma korisni za zdravlje.

Kupus je najbolje koristiti sirov ili u obliku soka, bilo da ga koristite kao lek ili za detoksikaciju.

Lekovita svojstva crvenog kupusa:

Čisti krv

Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, pre svega u pročišćavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro utiče na rad celog organizma.

Delotvoran je i u slučaju artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre i opstipacije.

Poboljšava varenje

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na varenje, jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprečava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

Umiruje kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Još je bolje ako mu dodate malo meda.

Smanjuje nivo holesterola i čisti jetru

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu.

Blagotvorno deluje na želudac

Tri nepune čaše soka svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čireve na želucu, ali se može piti i preventivno jer blagotvorno deluje na želudac.

Leči promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači pre izlaska na scenu popiju šoljicu soka od kupusa, u koju je umešano jedno žumance.

Umanjuje znakove starenja

Kupusov sok sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina A, C i E, koji vam pomažu da održite kožu hidriranom, mekom, glatkom i sjajnom. Još jedna prednost konzumiranja crvenog kupusa je to što pospešuje stvaranje kolagena, te održava zdravlje mišića i kože. Pomaže i jačanje gleđi zuba, potrebno je samo da ispirate usta ovim sokom.

Ako uzimate pola čaše soka od kupusa dnevno, normalizovaćete cirkulaciju, a poboljšaćete i elastičnost zidova krvnih sudova.

Pogoduje dijabetičarima

Konzumiranje crvene verzije ovog povrća će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u organizmu zahvaljujući svom prirodnom insulinu. Ono takođe sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata što će umanjiti vašu glad, a neće povećati telesnu težinu. Dobra ideja je da uključite crveni kupus u vidu salate ili ceđenih sokova, kako biste izbegli glad.

Soka od crvenog kupusa uklanja toksine iz tela i čisti jetru, a oblozi od njegovog lišća pomažu da se zaleče rane, opekotine, ublažavaju glavobolju, ojačaju nokte. Fitoncidi sadržani u crvenom kupusu pomažu u borbi protiv bacila tuberkuloze. Do ovog zaključka su došli naučnici koji već nekoliko godina proučavaju pacijente obolele od tuberkuloze.

Kako se pravi sok od crvenog kupusa?

Za pripremu dnevne doze potrebno je:

300 g crvenog kupusa

1 zelena jabuka

šaka svežeg bosiljka

šaka sveže nane

Priprema:

Sve sastojke operite, osušite, krupno iseckajte i usitnite u blenderu da se dobije tečnost. Pijte pola čaše 2 puta dnevno pre obroka.

Ko ne treba da ga pije?

Osobe koje su intolerantne na neki sastojak ovog povrća svakako bi trebalo da ga izbegavaju. Takođe, sok od svežeg kupusa se ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim bolestima.
Važno je znati i da se u pripemi soka ne koriste spoljni listovi i koren kupusa zbog velike količine nitrata u njima.