PRIRODNA REŠENJA ZA BOL U GRLU

by | 07.12.2021

Med, so, limun, soda, piskavica, kamilica prva su pomoć koju sigurno imate u kući

 

 Bol u grlu je možda najiritantniji simptom koji se neretko javlja uz prehladu ili grip. Zbog toga ne možete lepo da jedete, ni da spavate, ni da govorite…

Srećom, neki kućni lekovi mogu da vam pomognu da se rešite ovog problema.

Čaj od kamilice
Ovaj čaj ne samo da može da vam pomogne da se umirite i zaspite, već je dokazano i da ima antizapaljenska svojstva. Antioksidanti i drugi sastojci ovog čaja imaju umirujući efekat ako počnete da ga pijete kada osetite prve simptome bola u grlu.
Kada je reč o bolu u grlu, definitivno je preporučljivo da u svoju šolju čaja od kamilice dodate i malo meda.

Med
Lek poznat svima od detinjstva, zaista pomaže u ublažavanju simptoma prehlade. Prirodni med ima snažno antibakterijsko dejstvo, savršeno jača imuni sistem i obezbeđuje prevenciju upalnih procesa. Osim toga, med je izvor antioksidanasa – fenolnih kiselina i flavonoida. Oni pružaju pouzdanu zaštitu ćelija od oštećenja slobodnih radikala, poboljšavaju stanje kože i sprečavaju starenje. Glavna stvar je da se med ne rastvara u vrućoj tečnosti: pod uticajem visokih temperatura, on gubi korisna svojstva i pretvara se u dodatne ugljene hidrate.
Najbolje je 2-3 puta dnevno uzeti kašičicu Manuka meda, koji ima izuzetno antimikrobno dejstvo i dokazano ubija 250 vrsta bakterija i virusa. Potiče sa Novog Zelanda, gde u nezagađenoj prirodnoj sredini raste cvetno drvo manuke, od koga pčele prave med specifičnog ukusa i mirisa.

So
Ispiranje grla fiziološkim rastvorom može pomoći kod bolnog grla. So je odličan antiseptik koji ubija bakterije i aktivno se bori protiv upale. Kašičicu soli rastvorite u čaši vruće vode. Dobijenim rastvorom ispirajte grlo što je moguće češće (ako je moguće, do 6 puta dnevno). Primetićete poboljšanje stanja nakon nekoliko dana.

Topla limunada
Još jedno odlično antibakterijsko sredstvo je prirodni sok od limuna. Bogat je vitaminom C i prirodnim voćnim kiselinama, koje mogu ojačati imuni sistem i ubiti bakterije koje izazivaju bolesti. U čašu tople vode dodajte sveže ceđeni sok od pola limuna i ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

Soda bikarbona
Ukus nije baš prijatan, ali mnogi lekovi mogu zavideti na efikasnosti ovog leka. Soda bikarbona, kao i so, moćan je prirodan antiseptik koji može pomoći u borbi protiv upala i bakterija. Inače, ako pomešate so i sodu u jednom rastvoru, lečenje upale grla biće dvostruko efikasnije.

Piskavica
Seme piskavice je jedan od najmoćnijih prirodnih antiseptika. Ono ublažava bol, smanjuju upalu i pomaže da se brže izlečite. Od semena piskavice može se pripremiti lekovita infuzija. Da biste to uradili, potrebno vam je 3 kašike semena koje ćete preliti litrom hladne vode i ostaviti da se kuva 4-5 sati. Dobijeni čaj se može piti (ne samo da će pomoći protiv prehlade, već će i poboljšati varenje) ili koristiti za ispiranje grla.