DA STOMAK BOLJE RADI: ZLATNA PRAVILA

by | 10.11.2022

 Izbegavajte suvu hranu, jedite više ulja, integralne žitarice…

 

Rešavanje neprijatnog problema “zatvora” može da se uradi sa nekoliko prirodnih načina koji pokreću brže varenje.

Povećajte količinu ulja u ishrani

Da bi creva pravilno radila, odnosno da biste pospešili probavu ishrana mora da sadrži što više zdravih prirodnih ulja kojima obiluju orašasto voće, semenke i avokado.

Izbegavajte suvu hranu

Da biste probavili suvu hrana potrebno je više vlage koju će uzeti iz vašeg organizma.

Zato bi trebalo da jedete hranu koja je prirodno vlažna i kuvana, ne suva. Najgora hrana za spora creva su kokice, suvo voće, musli, i slično.

Očistite organizam

Za one sa viškom kilograma i sporom probavom preporučuje se čišćenje organizma. Za to je potrebna jaka volja, pa nije naodmet u tom procesu osloniti se na blisku osobu koja će vas dodatno motivisati da pristupite čišćenju organizma.

Popularan način čišćenja organizma jeste taj da jedan ili dva dana pijete samo sok koji ćete napraviti sami od svežeg voća i povrća.

Drugi je način da jedan dan u nedelji pijete samo vodu i ne jedete nikakvu tvrdu hranu.

Izbegavajte sirovu hranu

Ishrana koja se bazira na termički neobrađenoj hrani veoma je zdrava, ali su za njenu probavu potrebni posebni enzimi, drukčiji od enzima koji služe za probavljanje termički obrađene hrane.

Dobro se informišite o sirovom načinu ishrane. Ako vam je probava i dalje spora, napravite pauzu kada je u pitanju suva hrana, bar tokom hladanijeg perioda u godini, jer se tokom proleća i leta organizam lakše privikava na sirove namirnice.

Jedite više celovitih žitarica

One su složeni ugljeni hidrati koji nas dugoročno  snadbevaju energijom i sagorevaju postupno.

Celovite žitarice su kinoa, ječam, proso, amarant, ovas i pirinač, ali njena zdrava varijanta kojoj je potrebno duže vreme da se skuva, oko dvadeset minuta.

Izbegavajte hleb, testeninu i ovsene pahuljice

To je hrana koja usporava rad creva i tako podstiče debljanje.

Zbog toga proste ugljene hidrate, koji nas „podmuklo“ napune kratkotrajnom energijom koja brzo nestane, zamenite celovitim žitaricama.