Da li znate koja je razlika između napada panike i anksioznog napada? Otkrijte i 4 moćne strategije koje će vas opustiti

by | 04.12.2023
Da li znate koja je razlika između napada panike i anksioznog napada?

Iako mnogi misli da ne postoji razlika između napada panike i napada anksioznosti – radi se o dve različite stvari. Saznajte koje su ralike i kako možete da kontrolišete i upravljate simptomima kada se ovo desi. 

Napad panike je prema SZO mentalni poremećaj koji karakteriše klinički značajan poremećaj u spoznaji, emocionalnoj regulaciji ili ponašanju pojedinca. Obično je povezan sa uznemirenošću ili oštećenjem u važnim oblastima funkcionisanja. Postoji mnogo različitih vrsta mentalnih poremećaja. Pokušaćemo da vam objasnimo razliku između napada panike i anksioznosti i kako de nosite sa njima.

Razumevanje napada panike i anksioznosti

Napad panike je iznenadna epizoda intenzivnog straha koja izaziva teške fizičke reakcije kada nema stvarne opasnosti ili očiglednog uzroka. Mogu biti veoma zastrašujući. Kada dođe do napada panike, možda mislite da gubite kontrolu, imate srčani udar ili čak umirete.

Obično napad panike nestaje sam od sebe. Ali, ako ste imali ponavljajuće, neočekivane napade panike i proveli duge periode u stalnom strahu od drugog napada, možda imate stanje koje se zove panični poremećaj. Iako napadi panike nisu opasni po život, mogu biti zastrašujući i značajno uticati na kvalitet vašeg života.

Doživljavanje povremene anksioznosti je normalan deo života. Međutim, ljudi sa anksioznim poremećajima često imaju intenzivnu, preteranu, upornu zabrinutost i strah od svakodnevnih situacija. Anksiozni poremećaji često uključuju ponovljene epizode ​​iznenadne ozbiljne anksioznosti i straha koje dostižu vrhunac za nekoliko minuta (napadi panike).

Ova osećanja anksioznosti i panike ometaju svakodnevne aktivnosti i teško ih je kontrolisati. Možete izbegavati mesta ili situacije da biste sprečili ova osećanja.

Sličnosti i razlike između napada panike i anksioznog napada

Ovo su neke karaktristike po kojima se razlikuju ova dva stanja.

Napad panike:

  • Intenzivni fizički simptomi koje osoba doživljava kao srčani udar ili životno opasna situacija
  • Počinje iznenada i dostiže vrhunac za nekoliko minuta
  • Strah od gubitka kontrole
  • To se može dogoditi bez ikakvog očiglednog okidača ili uzroka
  • Obično traje kraće od napada anksioznosti (nekoliko minuta do sat vremena).

 

Napad anksioznosti:

  • Fizički simptomi će biti manje intenzivni od napada panike
  • Vremenom se polako razvija
  • Opšti osećaj nelagodnosti ili nemira
  • Može biti pokrenuto određenim situacijama ili događajima
  • Može trajati danima, nedeljama ili čak mesecima.

 

Kako upravljati napadima panike i anksioznosti?

Ovo su neke od terapije koje predlažu stručnjaci:

Vežba dubokog disanja: Dok je hiperventilacija (plitko i ubrzano disanje) simptom napada panike koji mogu povećati strah, duboko, sporo disanje može smanjiti simptome tokom napada. Usredsredite se na duboko disanje kroz nos, osećajući kako vam vazduh polako ispunjava stomak i grudi. Zatim polako izdahnite kroz usta i osetite kako vazduh napušta vaše telo. Udahnite kroz nos brojeći do četiri, zadržite sekund, a zatim izdahnite brojeći do četiri.

Vežbajte svesnost:  Pošto napadi panike mogu izazvati osećaj odvojenosti od stvarnosti, vežba svesnosti može da pomogne. Svesnost se odnosi na fokusiranje na sadašnjost, prepoznavanje vašeg emocionalnog stanja i meditaciju kako biste smanjili stres i opustili se.

U tim trenucima, usredsredite se na fizičke senzacije koje su vam poznate. Na primer obratite pažnju na stopala koja dodiruju zemlju ili na primer osećaj teksture tkanine koju dodorujete. Ove senzacije vas vraćaju u sadađnji trenutak i daju vam nešto objektivno na šta se možete fokusirati.

Prepoznavanje napada panike: Kada prepoznate napad panike, imajte na umu da je to samo privremeno, da će brzo proći i da će vam uskoro biti bolje. Ovo  prepoznavanje vam može omogućiti da se lakše fokusirate na tehnike opuštanja.

Pronađite predmet fokusa: Pronađite nešto na šta ćete usredsrediti svu pažnju tokom napada panike. Izaberite jedan objekat i registrujte svaki detalj. Na primer, opišite uzorak, boju, oblik i veličinu objekta. Usredsredite svu svoju energiju na ovaj objekat i vaši simptomi panike će možda nestati.

Napadi panike ili anksioznosti mogu značajno uticati na vaš svakodnevni život, ali postoje načini upravljanja njima. Ako ste zabrinuti zbog napada panike, razgovarajte sa lekarom ili terapeutom. Oni vam mogu pomoći da osmislite odgovarajuću strategiju za upravljanje simptomima i smanjenje uticaja.

AntonioGuillem / gettyimages.com