DA LI SU MULTIVITAMINI REŠENJE ZA GUBITAK KOSE?

by | 30.08.2021

Prva pomoć su omega 3, folna kiselina i gvožđe

 

Zdrava kosa ogledalo je zdravlja celog tela, i zbog toga suplementi ponekad mogu pomoći da zadržite gustu kosu. Na to ukazuje dermatolog Ajlin Mari Vergara.

 Vergara kaže da će se pojedincima s određenim nutritivnim nedostatkom kosa značajno prorediti, ali  da bi uobičajeni dodatak ishrani mogao pomoći.

 “Ukoliko vam je kosa retka ili ste primetili da vam vlasi opadaju, probajte da uzmete suplemente. Zdravoj kosi potrebno je gvožđe, folna kiselina i cink da bi ostala gusta i jaka: a ta  tri mikronutrijenta obično se nalaze u multivitaminima”, kaže Vergara, napominjući da je važno razgovarati sa lekarom pre dodavanja novih vitamina u redovnu rutinu.

 Za one koji već redovno uzimaju multivitamine, Vergara kaže da bi dodavanje masnih kiselina moglo pomoći da kosa bude kao i pre.

 “Omega 3 pomaže telu u borbi protiv upale, osnovnog uzroka brojnih stanja. Prerano opadanje kose takođe može biti povezano s upalom. Omega 6 je, s druge strane, važna za celokupno zdravlje kože, što bi moglo koristiti temenu”, objašnjava ona, dodajući da je, kao što je slučaj s multivitaminima, ujek najbolje posavetovati se sa zdravstvenim radnikom pre nego što uzmete novi dodatak ishrani.

 Međutim, postoji jedan popularan dodatak za koji Vergara kaže da možda neće dati rezultate za koje ljudi misle da daje: biotin.

 “Ako jedete uravnotežene obroke, malo je verovatno da vam nedostaje biotin.”, objašnjava Vergara. Iako biotin pomaže u razgradnji enzima u telu, malo je dokaza da može pomoći kod proređene kose.