DA LI SE BOLJE SPAVA SA PUNIM ILI PRAZNIM STOMAKOM

by | 23.09.2022

Ono što radite pre spavanja učiniće da jutro dočekate odmorni

 

Osim proverenih načina za opuštanje pre spavanja, važno je i ono što jedete.

Dr Šelbi Haris autorka knjige Ženski vodič za savladavanje nesanice, govori o svojoj rutini pre spavanja, najboljoj hrani za spavanje i uobičajenim zabludama  kako hrana utiče na samo spavanje.

Prema dr Haris, dobar noćni odmor zavisi od toga šta radite pre odlaska u krevet. Iako će se idealna noćna rutina naravno razlikovati od osobe do osobe, dr Haris je objasnila svoju.

 “Imam dvoje dece, od 6 i 12 godina, tako da obično večeramo malo ranije nego drugi. Večera je oko 17,45 ili 18 sati, obično je to pečeno povrće, morski plodovi ili meso pečeno na žaru. Zatim, uzimam nešto za užinu oko sat vremena pre spavanja, a to je često grčki jogurt s granolom s niskim sadržajem šećera”.

Dr Haris objašnjava da su ugljeni hidrati iz granole i proteini iz jogurta odlična kombinacija za spavanje. 

A  ako ste ranije čuli savet da nije dobro jesti pre spavanja, dr Haris savetuje da ga odmah zaboravite.

Pre nego što isključite svetlo i legnete u krevet, dr Haris preporučuje da gricnete nešto lagano.

“Ja volim male međuobroke koji su uravnotežena mešavina ugljenih hidrata  i proteina. Ta mešavina  je ono što je najbolje za san, a ne samo hrana bogata ugljenim hidratima”, kaže ona.

Dr Haris savetuje da umesto ugljenih hidrata  izaberete kombinaciju nemasnih proteina i složenih ugljenih hidrata s niskim udelom šećera, koji pozitivno utiču na optimalno trajanje sna između šest i osam sati.

Dok obrok pre spavanja pomaže da zaspite, jedenje tokom noći učiniće suprotno.  Pojesti međuobrok usred sna, kada ste se na trenutak probudili može dovesti do gorušice i nemira kad se vratite u krevet, dodaje Haris.

Najbolje je pre spavanja uzeti orašaste plodove, semenke, jaja, banane, trešnje, nemasno meso i nemasne mlečne proizvode s visokim udelom proteina (poput grčkog jogurta, ali s niskim udelom šećera).