AVOKADO SMIRUJE MIGRENU,ČAJ OD LIMUNSKE TRAVE ČUVA OD DEPRESIJE

by | 24.09.2022

Andreja Pavlović, strukovni menadžer gastronomije o malim tajnama dobrih kuvara i poznavalaca hrane

Dobrog gastronoma pr­venst­veno čini iskustvo. Kao i u svim profesijama, nažalost, postoji sujeta i među gastronomima. Po mom miš­lje­nu, dobar gastronom nije suje­tan, sluša savete starijih i iskus­nijih i deli svoje stečeno znanje – kaže za Magično bilje Andreja Pavlović, strukovni menadžer gastronomije.

Koje namirnice uvek imate u svojoj kuhinji?

– U mojoj kuhinji uvek mo­že­te naći paradajz, sir, probiot­ski jogurt, pileće belo meso, do­maća jaja, limun i začine (biber, kurkumu, kumin, dimljenu pap­rika, kari, đumbir).

Kako najbolje čuvati hranu?

– Određene namirnice treba držati na određenim policama u frižideru. Tu možemo primeniti pravilo „ Što je osetljivije na kv­arenje, to treba niže da stoji“. Povrće treba čuvati u plastičnim kesama (malo otvorenim) ili ku­tijama, ili fiokama koje su za to namenjene. Banane, ananas i citruse nikako ne treba čuvati u frižideru, kao ni paradajz, krom­pir i boraniju.

Meso možemo čuvati u friži­deru i to: govedinu, pečenje, piletinu tri dana, dok mleveno meso i kobasicu možemo čuvati dva dana. Povrće i voće: jabuke dve nedelje u frižideru, kajsije pet dana, spanać četiri dana, gra­šak pet dana.

Koji čaj piti kod određenih raspoloženja? 

– Protiv stresa možemo da popijemo čaj od kamilice, pro­tiv depresije čaj od limunske trave, za umor zeleni čaj, a ako pak želimo da bolje spavamo popićemo čaj od lavande. Ako nam je potrebna energija čaj od đumbira je odličan izbor, a čaj od nane pružiće nam emotivni odmor. Čaj od pomorandže pro­tiv ljutnje, pun vitamina C i minerala, učiniće organizam smirenijim i samim tim smanji­će nepotrebnu ljutnju.

Kako začini pomažu?

– Začini mogu biti veoma ko­risni za naš organizam. Poznato je da biber, a posebno paprika, predstavljalju izvor vitamina C i A, pa se koriste za lečenje avi­ta­minoze. Deluju i anti­se­ptično i pojačavaju lučenje u crevima. Majčina dušica i mi­ro­đija sadr­že materije anti­bakterijskog dejstva. Isto dejs­t­vo imaju crni luk, karan­filić, slačica, korijan­der. U kategoriju antiseptika značajnu ulogu imaju muškatni oraščić i lovor. Začini su veoma značajni i zbog antiok­si­dativ­nog dejs­t­va, pre svega spre­čavaju kvare­nje hrane.

Na koji način da detok­si­kujemo telo limunom?

– Detoksikacija organizma limunom je odlična stvar. Ujut­ru u mlakoj vodi iscedite pola limuna i popijete, pa tek onda doručkujte. Limun nam pomaže da izbacimo toksine iz organiz­ma, podstiče probavu, jača imu­nitet, dovodi Ph organizma u balans, čisti kožu i deluje kao prirodni diuretik.

Kako da ublažimo bolove?

– Namirnica koja je dobra za ublažavanje bolova je mas­li­novo ulje koje ima enzime koje sadrži ibuprofen, kao i smo­kva zbog sadrža kalijuma u sebi. Ljute papričice zbog sadr­žaja vitamina C i A i kap­saicina (koji utiče na cirkulaciju) tako­đe umanjuje upale i bolove. Ce­ler sadrži apigenin koji je odli­čan za ublažavanje čitavog spek­­tra bolova. Cimet takođe mo­že da nam ublaži bolove ako ga dodamo u jaku crnu kafu. Ako redovno jedete avokado možete smiriti migrenu i na duže vreme.

Šta može da nas napuni ener­­gijom?

– Za dobru energiju potreban je veći unos zelenog povrća, koš­­tu­njavog voća zbog proteina koje sadrže i koenzima Q10 koji je odgovoran za proiz­vod­nju energije na ćelijskom ni­vou. Unos jabuke kao jakog antiok­si­dansa, seme bun­deve koje je bogato magne­zi­ju­mom, i na kraju jaja koja su bogata protei­nima, vitaminom B i gvožđem.

Kako koris­titi peršun kao lek?

– U na­rodnoj medicini peršun se koristi za lečenje niza različitih bolesti. Poznat je kao lek za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, za bubrege, urinarne infekcije, za čišćenje organizma. Poboljšava rad digestivnog trakta. Čaj od peršuna možemo da koristimo za ispiranje usta i na taj način možemo se rešiti neprijatnog zadaha.

Najbolje namirnice za pamćenje?

Najbolje namirnice za pamćenje su brokoli, borovnica, paradajz, crna čokolada, nar i seme suncokreta, bundeve i laneno seme.