Da li je dobro koristiti bakarne posude? Saznajte šta kažu stručnjaci o ovoj ajurvedskoj praksi

by | 30.12.2023
Da li je dobro koristiti bakarne posude?

Prema ajurvedskoj praksi, bakarne posude su veoma poželjne. Ova drevna praksu su analizirali i naučnici te su došli do zanimljivih saznanja. Otkrijte koje su prednosti.

Pijenje vode iz bakarne posude je praksa koja je cenjena tokom vremena i ponovo dobija na popularnosti u svetu preplavljenom velnes trendovima. Brojne prednosti ove vekovne prakse, koje imaju korene u ajurvedi, sada potkrepljene naučnim saznanjima, izazivaju pažnju.

Da li su zdrave bakarne posude?

Korišćenje bakarnih posuda povećava antibakterijska svojstava tečnosti. Naime, prema naučnim studijama, voda koja se čuva u bakarnim posudama najmanje osam sati pretvara se u moćnog ubicu mikroba. Recite zbogom opasnim bakterijama i pozdravite prirodni način u borbi protiv bakterija

Bakarne posude i prednosti za zdravlje

Prema ajurvedi, korišćenje bakarnih posuda donosi nekoliko zdravstvenih prednosti:

Poboljšava probavu i jača imunitet

Često se smatra neopevanim herojem, jer bakar može da poboljša imuni sistem, spreči zatvor, kiselost organizma i poboljša varenje. Vaša holistična rutina hidratacije – odsnosno ispijanje vode mogla bi da postane holistički ritual. Naime, veruje se da ispijanje vode iz bakarnih posuda zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstavima pruža još jedan vid zaštite telu.

Alkalni napitak

Zamislite da se vaša voda pretvara u osvežavajući, alkalni napitak. Bakarne posude su poznate po tome što pružaju hladan, osvežavajući osećaj dok balansiraju pH vrednosti tela. Ovo je alkalno iskustvo koje ostavlja vaše telo u ravnoteži  a, to je više od obične hidratacije.

Čuva kardiovaskularno zdravlje

Bakar se pojavljuje kao tihi čuvar vašeg srca. Studije sugerišu njegovu ulogu u podršci kardiovaskularnom zdravlju, regulisanju krvnog pritiska i obezbeđivanju nesmetanog rada štitne žlezde.

Poboljšava zdravlje mozga

Za bakar kažu da je “moždani maestro”. Naime, ovaj metal je sjajan električni provodnik i može podržati normalnu funkciju mozga. Upotrebljavajte posude od čistog bakra i pridržavajte se preporučenih praksi za skladištenje vode. Ovo ne samo da osigurava očuvanje zdravlja zahvaljujući mnogim blagodetima, već ublažava potencijalne rizike od toksičnosti povezane sa plastičnom ili nekom drugom ambalažom ili posudama.

Bolja apsorpcija gvožđa i formiranje hemoglobina

Pored poznatih prednosti, nedavne studije naglašavaju da voda za piće iz bakarne posude pomaže telu da efikasno apsorbuje gvožđe. Ovo, zauzvrat, olakšava razlaganje obroka radi formiranja hemoglobina, rešavajući ključne hematološke probleme. Bakar, mineral u tragovima koji se često zanemaruje, igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže gvožđa u telu.

macniak / gettyimages.com