Da li dijete za detoksikaciju tela zaista funkcionišu? Evo šta kažu stručnjaci

by | 16.05.2024
Da li dijete za detoksikaciju i čišćenje zaista funkcionišu?

Dijete za detoksikaciju tela su izuzetno popularne i smatraju se najboljim načinom za ubrzano mršavljenje, povratak na plan zdrave ishrane i resetovanje metabolizma. Saznajte kako to funkcioniše.

Sigurno ste čuli za detoks dijetu i njihov efekat čišćenja na telo, tvrdeći da pomažu da se vaše telo oslobodi toksina, pročišćavaju krv i jetru i omogućavaju vam da brzo smršate. Međutim, postavlja se pitanje da li rade i da li su bezbedni?

Da li nam zaista je potrebna dijeta za detoksikaciju?

Detoks dijete i čišćenje tvrde da stimulišu jetru i bubrege da eliminišu štetne toksine. Međutim, nedostaje dovoljno naučnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje.

Štaviše, ovi popularni programi tvrde da će obezbeđivanje zdravih hranljivih materija i izbegavanje zapaljenske hrane, kao što su šećer, alkohol i prerađeni sastojci, smanjiti upalu, podržati varenje i pomoći cirkulaciji.

Ipak, telo je prirodno dizajnirano da se detoksificira (ugrađeni proces); jetra, bubrezi i debelo crevo detoksikuju skoro sva štetna jedinjenja (uključujući teške metale kao što su olovo, živa, arsen i kadmijum) koja se vremenom akumuliraju u različitim tkivima. Oni se izlučuju urinom, fecesom, znojem i izdahnutim vazduhom.

Šta je dijeta za detoksikaciju?

Dijeta za detoksikaciju obično uključuje period posta praćen strogom dijetom od sirovog povrća, voća i voćnih sokova i vode zajedno sa biljem i drugim suplementima i čišćenjem debelog creva (klistire). Ovo ima za cilj da poboljša varenje sistematskim uklanjanjem toksina koji su se nakupili u krvi, jetri ili bubrezima, tako da se osoba oseća revitalizovanije i zdravije.

Programi detoksikacije variraju od potpunog gladovanja do jednostavnijih modifikacija hrane i mogu se razlikovati i po trajanju. Obično korišćene dijete za detoksikaciju podstiču najmanje jedno od sledećeg:

 • Post najmanje jedan do tri dana
 • Pored vode, piti sveže sokove od voća i povrća, limunov sok i zeleni čaj
 • Uklanjanje hrane bogate teškim metalima, zagađivačima i alergenima
 • Korišćenje suplemenata i bilja
 • Korišćenje laksativa ili klistera
 • Redovno vežbanje
 • Eliminisanje alkohola, cigareta, kafe i rafinisanog šećera

Šta uključuje detoks dijeta?

Detoks dijeta obično podrazumevaju period posta praćenog nekim sokovima ili tečnim protokolom ishrane sa jakim naglaskom na potpuno izbegavanje određenih grupa hrane, kao što su gluten, mlečni proizvodi, soja, alkohol, zaslađivači i možda čvrsta hrana. Osim vode, u ishrani za čišćenje ili detoksikaciju mogu biti uključene specifične biljke, čajevi, suplementi i klistiri.

U zavisnosti od detoks ishrane, postoje neke varijacije na listi dozvoljenih i zabranjenih namirnica. Najčešće mamirnice koje se eliminišu u ishrani za detoksikaciju i čišćenje uključuju:

 • Meso
 • Jaja
 • Živina
 • Orašasti plodovi
 • Mlekara
 • Gluten
 • Zrna
 • Mahunarke
 • Soja

Neki programi čak eliminišu čvrstu hranu i samo podstiču ispijanje sokova i bujona, dok neki podrazumevaju potpuni post.

Ostali programi omogućavaju konzumaciju zdravog povrća i svežeg voća koji obezbeđuju sve vitamine, minerale i fitonutrijente. Zeleni čaj se obično podstiče jer postoje dokazi da povećava brzinu metabolizma, pomaže metabolizmu i smanjuje oksidativna oštećenja u telu.

Neki planovi za detoksikaciju preporučuju dijetetske suplemente, biljke, pilule, prahove, laksative, klistire i druge oblike čišćenja debelog creva.

Dijete za deoksikaciju tela

Kako funkcioniše detoks dijeta?

Teorija koja stoji iza dijeta za detoksikaciju i čišćenja je da eliminisanje čvrste hrane ili određenih grupa hrane može pomoći u eliminaciji toksina iz tela što navodno daje odmor probavnom sistemu, omogućavajući mu da se izleči i bolje apsorbuje hranljive materije u budućnosti.

Obezbeđivanje tela zdravim hranljivim materijama i izbegavanje zapaljenskih namirnica, kao što su šećer, alkohol, trans masti, hidrogenizovana ulja, veštački zaslađivači i prerađeni sastojci, smanjiće upalu, podržati varenje i pomoći cirkulaciji.

Ova dijeta tvrdi da funkcioniše kroz sledeće mehanizme:

 • Organi se odmaraju putem posta
 • Poboljšanje nivoa energije
 • Podsticanje gubitka težine
 • Poboljšanje cirkulacije
 • Poboljšanje fukncije jetre i debelog creva
 • Sprečavanje opstipacije
 • Obezbeđivanje esencijalnih hranljivih materija

Detoks dijeta tvrdi da eliminiše uporne organske zagađivače, ftalate, bisfenol A i teške metale.

8 prednosti dijeta za čišćenje i detoksikaciju

Kratkotrajna čišćenja i detoksikacije mogu imati fizičke i bihevioralne koristi, uključujući:

 1. Skroman gubitak težine (težina vode)
 2. Smanjena želja za šećerom
 3. Odmor od nezdravih obrazaca ishrane
 4. Vraća svesnost o zdravoj hrani
 5. Pomaže da se pridržavate zdrave i uravnotežene dijete
 6. Biljna hrana, poput voća i povrća, usporava varenje, pomaže u apsorpciji hranljivih materija i uklanjanju toksina preko stolice
 7. Pomaže u identifikaciji osetljivosti na hranu tako što eliminiše određenu hranu nekoliko dana, a zatim postepeno ponovo uvodi potencijalnu hranu koja izaziva
 8. To bi mogao biti efikasan način za prelazak na hranljivu ishranu bez prerađene hrane i prekomernog šećera, soli i masti.

12 nedostataka dijeta za čišćenje i detoksikaciju

Dijeta za detoksikaciju ne eliminiše toksine iz tela, a postoje rizici povezani sa dugotrajnim ili ozbiljnim ograničenjem kalorija, tabletama za ishranu, suplementima, laksativima i diureticima.

 1. Ove dijete zahtevaju veliki napor, čineći da se osećate gladno i slabo.
  Potencijalni neželjeni efekti niskokalorične ishrane siromašne hranljivim materijama uključuju nisku energiju, nizak nivo šećera u krvi, bolove u mišićima, umor, vrtoglavicu ili vrtoglavicu i mučninu.
 2. Detoks dijeta je obično kruta i uključuje jedenje istih nekoliko stvari iznova i iznova.
 3. Zbog strogo ograničenih kalorija, možda nećete moći da vežbate.
 4. Dijeta za detoksikaciju može vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma, ali je vrlo vjerovatno da ćete ih vratiti (povratno povećanje težine). Rezultati su kratkoročni i ako se zdrava ishrana sa kontrolisanim unosom kalorija ne održava nakon završetka čišćenja, to može dovesti do povećanja telesne težine.
 5. Dugotrajne dijete sa gladovanjem mogu usporiti metabolizam, poremetiti hormonsku ravnotežu i podstaći skladištenje masti, a ne gubitak masti.
 6. Ozbiljna kalorična restrikcija može uzrokovati nisku energiju, glavobolje, nepravilnosti šećera u krvi, aritmije i loš zadah.
 7. Ne preporučuje se osobama sa određenim zdravstvenim stanjima, posebno dijabetesom, poremećajima u ishrani, trudnoćom ili dojenjem.
 8. Čišćenje debelog creva koristi laksative i diuretike koji često izazivaju tešku dijareju, nadimanje, grčeve, mučninu, povraćanje i prekomerno mokrenje, i na kraju, mogu dovesti do dehidracije.
 9. Produžena upotreba laksativa tokom posta može izazvati iscrpljivanje elektrolita i oštećenje normalne funkcije creva.
 10. Dugotrajno gladovanje može dovesti do preteranog umora i nedostatka vitamina i minerala.
 11. Komercijalne dijetetske pilule i biljni suplementi nisu regulisani od strane američke Uprave za hranu i lekove ili bi mogli imati netačne etikete. Ovo može povećati rizik od predoziranja, može uticati na opšte zdravlje ili čak dovesti do fatalnih neželjenih efekata.
 12. Ograničavanje prerađene hrane sa visokim sadržajem masti i šećera, njihovo zamenu celom hranom (kao što je voće i povrće), smanjenje veličine porcija i redovno vežbanje su najbolji pristupi da dovedete svoje telo u formu.

CharlieAJA; NelliSyr / gettyimages.com

Možda će vas zanimati