Lekovito i osvežavajuće piće: Kako se pravi sirup od cvetova zove?

by | 16.05.2024
Lekovito i osvežavajuće piće: Kako se pravi sirup od cvetova zove?

Ovaj recept za sirup od cvetova zove ima slatku cvetnu osnovu za pravljenje ukusnih pića i deserta. Napravite ovaj lekoviti i osvežavajući sirup za uživanje tokom leta.

Delikatno cvetni i citrusni, sirup od cveća zove savršen je za pravljenje bonbona, koktela, peciva i još mnogo toga! Dok ga možete kupiti u prodavnicama specijalizovane hrane i prirodne hrane, zašto biste ako možete da ga napravite sami? Zabavno je praviti sa ovim jednostavnim receptom za sirup od cvetova zove.

Lekoviti sirup od cvetova zove

Cvetovi zove su mirisni, sićušni beli cvetovi u obliku zvezde koji rastu na drveću i žbunju zove. I dok sveže cveće nije uvek dostupno svuda, suvii cvet bazge je lako pronaći naradnjama zdrave hrane.

Ovi prelepi cvetovi imaju delikatan cvetni ukus sa primesama voćnih citrusa. Mnogi ljudi kažu da imaju ukus leta! Međutim, nemojte ih jesti sirove! U sirovom stanju cvetovi (i rezultirajuće bobice) su blago toksični. S druge strane, njihovo kuvanje ili čuvanje neutrališe toksičnost. Listovi, kora i stabljike biljke su takođe toksični i ne treba ih konzumirati. Kada pripremate cveće za ovaj recept, odrežite što je moguće više stabljike od velikog grozda cveća.

Kako sakupiti cveće zove?

Ako ste dovoljno srećni da ovi grmovi rastu divlje u vašem kraju (ili bašti), možete sakupiti svoje sveže cveće. Najbolje je brati cveće iz oblasti udaljene od saobraćaja. Uzmite samo nekoliko grozdova sa svakog grmlja. Ovo osigurava da će se kasnije tokom leta formirati mnogo bobica.

Potražite nedavno otvorene cvetove koji su sveže i bele ili kremasto bele boje. Takođe, izbegavajte cvetove čije su ovoce žute boje. Koristeći makaze ili baštenske makaze, isecite stabljiku snopa cveta tačno ispod mesta gde se susreće sa glavnom stabljikom. Nakon toga, pregledajte da li ima insekata ili ostataka i lagano protresite da biste uklonili sve što može biti u cveću. Na kraju, nemojte prati ili ispirati cveće. Ovo uklanja polen (i većinu ukusa).

Kako se pravi sirup od cvetova zove?

Iako je to jednostavan proces, pravljenje sirupa će trajati nekoliko dana, pa planirajte unapred.

Sastojci:

 • 2 limuna narezana na kriške ili kockice
 • 15 listova i stabljika cvetova zove
 • 1 kilogram granuliranog šećera (oko 5 šoljica)
 • 1 litar vode (približno 4 šolje)
 • 20 g limunske kiseline (otprilike jedna zaobljena supena kašika)

Prvo skuvajte sirup od šećera, vode i limunske kiseline. Ostavite da se prohladi, mlakim sirupom prelijte cvetove zove i dodajte dobro opran, narezan limun. Dobro promešajte da se sjedini. Pokrijte i ostavite smešu da odstoji 48 sati. Na kraju, prvo izvadite limun, pa cvetove koje ćete stisnuti da izađe sok, a potom procedite smešu pomoću sitne mrežice obložene gazom i sipajte sirup u manje plastične flaše. Sirup stavite u zamrzivač. Kada budete koristitli odmrznut sirup, potrošite ga najkasnije za nedelju dana.

Napravite koktel od cveća zove ili gazirani koktel tako što ćete pomešati sirup po ukusu sa vodom ili gaziranom vodom. Poslužite sa kriškama limuna.

Kako se čuva sirup?

Prelep, bistar, žućkasti sirup spreman za upotrebu u vašim omiljenim receptima. Ovaj recept za sirup od cvetova zove takođe se može sačuvati za duži vek trajanja. Samo pratite bezbedne i ispravne procedure za konzerviranje. Čuvajte neotvorene boce sirupa na hladnom i tamnom mestu. Čuvanje na ovaj način osigurava da sirup ostane stabilan na polici do 1 godine. Nakon otvaranja, čuvajte u frižideru i konzumirajte u roku od 2-3 nedelje.

 Na koje sve načine možete koristiti sirup?

Ovaj jednostavan recept za sirup od cvetova zovr je divan i dobrodošao dodatak mnogim pićima i drugim poslasticama:

 • Dodajte gaziranoj vodi za zaslađeno, gazirano piće ili gazirano piće
 • Kombinujte sa prošekom ili šampanjcem za elegantan koktel napitak od cvetova bazge
 • Njime zasladite vrući ili ledeni čaj
 • Dajte cvetni podsticaj svežoj limunadi
 • Ubacite divan cvetni ukus u šlag ili glazuru od putera
 • Koristi se u mafinima, kolačima, kolačima itd.
 • Napravite led za vruće letnje dane
 • Dodajte cvetne note sladoledu

 

Rostislav_Sedlacek / gettyimages.com