DA LI DECA SMEJU DA KORISTE MATIČNI MLEČ

by | 02.04.2022

Važno je da je dete starije od tri godine i da ne postoje nikakve indikacije da bi moglo da bude alergično na matični mleč

Ovo zlato iz prirode sadrži brojne blagodeti za ljudski organizam, a razlog tome je lekovit sastav. Iako još nije potpuno poznat, ovo su neki od sastojaka matične mleči za decu: vitamini grupe B (riboflavin, tiamin, pantotenska i folna kiselina), nekoliko vrsta amino-kiselina, sirovi proteini, jednostavni šećeri, lipidi, minerali i vitamin C (u tragovima). Blagodeti matične mleči prepoznati su kod različitih zdravstvenih poteškoća i bolesti osoba svih životnih doba. Naučno je dokazano kako matični mleč leči razne tegobe, ali i povoljno utiče na celokupno zdravlje organizma. Zbog toga se neretko koristi za decu jer im pomaže u borbi protiv virusa i bakterija.

Jedno od najčešćih pitanja roditelja je: „Da li deca smeju da koriste matični mleč?“

Odgovor na ovo pitanje je višestruk. Važno je da je dete starije od tri godine i da ne postoje nikakve indikacije da bi moglo da bude alergično na matični mleč. To je preporuka Svetske zdravstvene organizacije koja navodi kako se do treće godine života deteta ne preporučuje konzumiranje dodataka ishrani jer imunološki sistem do tada još nije dovoljno razvijen. Ovo se odnosi i na proizvode koji su potpuno prirodni.

Osim matične mleči, deca mlađa od jedne godine ne bi trebalo da uzimaju ni med zbog potencijalnih alergija i razvoja botulizma ili trovanja.

Prilikom davanja matične mleči detetu, preporučuje se da se koristi potpuno prirodan proizvod, bez dodatih vitamina. Ovim se smanjuje mogućnost nastanka alergija i onih koje bi mogle da se pojave u kasnijoj dobi.

Matični mleč za decu je odličan izvor hranljivih sastojaka koji štite imunitet, što je idealno ako je dete često u široj socijalnoj sredini, poput one u vrtiću ili školi. Dečji imunitet je u takvim prilikama pod posebnim rizikom jer je još uvek u fazi razvoja, a obično je češće bombardovan bacilima, bakterijama i virusima. Zbog toga bi bilo dobro zaštititi ga na sve moguće načine. Deca su posebno osetljiva pri promeni godišnjih doba, ako se manje kreću na svežem vazduhu, ako im ishrana ne sadrži dovoljno vitamina i drugih hranljivih materija.

Prednosti matične mleči za decu su brojne, a ovo su neke od njih. Matični mleč pomaže kod jačanja celokupnog imuniteta, smanjuje šanse za nastanak prehlada i viroza, poboljšava apetit, ubrzava zacelivanje rana, reguliše šećer u krvi, poboljšava koncentraciju.

Važno je napomenuti kako konzumiranje matične mleči ne znači da će se odmah rešiti sve poteškoće ili bolesti. Delovanje proizvoda koji se uzimaju na usta nije veliko, ali kod dugotrajnog korišćenja mogu se pokazati pozitivni rezultati.

Kako dozirati matični mleč za decu?

Prilikom odabira matične mleči za decu, preporučuje se kupovina proverenog i što prirodnijeg proizvoda, bez dodataka. Doziranje matičnog mleča za decu nije isto kao i kod odraslih jer se kod dece preporučuju manje doze. Konkretno, za decu se preporučuje do 100 mg mleči dnevno, ali doziranje zavisi od starosti deteta. Tako se za mlađu decu preporučuju količine od 25 mg.

Matični mleč za decu daje se ispod jezika pre jela, a može se i pomešati sa medom. Kada tek počne da se koristi, preporučuju se manje doze kako bi se organizam lakše privikao i kako bi se, u slučaju alergijskih reakcija, moglo reagovati.

Iako se radi o prirodnom proizvodu, preporučuje se da se matični mleč deci ne daje duže od dva meseca. Tačnije, najbolje je napraviti pauzu, što takođe važi i za odrasle.