10 ZAČINSKIH BILJAKA KOJE SVAKA DOBRA DOMAĆICA MORA DA IMA

by | 04.04.2022

Često se sušene začinske biljke pakuju u malim bočicama, ali je njihova moć izuzetno velika

Često se sušene začinske biljke pakuju u malim bočicama, ali je njihova moć izuzetno velika. Dovoljan je samo prstohvat nekog začinskog bilja da svako jelo pretvori u veoma ukusno. Sve što je potrebno da znate jeste koji se začini najbolje slažu sa kojim jelom.

 

Ružine latice

Iako vam zvuči pomalo čudno, ružine latice se često koriste u marokanskoj kuhinji, ali i za pripremu blagih indijskih jela. Pored toga, latice ruže mogu biti idealna dekoracija za torte.

Origano

Origano je jedna od retkih biljaka koja je bolja za korišćenje kada je osušena. Nezamenjiva je u meksičkoj i italijanskoj kuhinji, a odlično ide i kao dodatak uz paradajz i sireve.

Majoran

Njegov blizak rođak majoran ne dobija dovoljno pažnje u pripremi jela. Ipak, kako majoran ima malo blaži ukus od origana, a pritom ide i uz razne vrste crvenih mesa, možda je bolje da se ponekad odlučite za njega.

Lovorov list

Lovorov list gulašima, bujonima i supama daje prefinjenu slatkastu notu. Pored toga može biti odličan za pravljenje ukusnih filova za torte ili sutlijaš.

 Majčina dušica

Osušena majčina dušica odlična je za supe, ali i za razne vrste jela od povrća. Odlično se slaže i sa piletinom.

Lavanda

Lavanda je odlična za pravljenje ukusnih filova, a može i da dâ poseban ukus vašem omiljenom sladoledu. Odlično ide uz jagnjetinu i ribu, bilo da se peče na roštilju ili u rerni. U poslednje vreme lavanda se često dodaje i u kremaste sireve.

Žalfija

Krupnije samlevena žalfija bolja je za kuvanje od sitnije samlevene, jer ima više oštrine. Odlično se slaže sa ćuretinom, pačetinom, piletinom, svinjetinom i tikvom.

Listovi limete

U zavisnosti od ukusa i recepta, ovaj začin je idealan izbor kada želite da dodate citrusnu notu nekom jelu.

Ruzmarin

Ova biljka krije istančanu notu borova. Kao takva idealna je za pripremu italijanskih čorbi, gulaša i svih jela sa jagnjetinom.

Nana

Kao i sveža, sušena nana može imati veoma jak ukus i miris, pa može da nadvlada čitavo jelo. Zato budite pažljivi sa količinom koju dodajete. Divlja nana je prikladnija za pikantnija jela, dok je pitoma idealna za kolače i torte.