ČOKOLADA, ŽITARICE I SALATE KRIJU SO

by | 06.11.2022

 So se može naći u namirnicama u kojima je ne očekujete

  

Čak i ako pazite o količini soli u kuhinji, ona se često krije u brojnim namirnicama.

Ograničenje upotrebe soli je korisno, ali nedovoljno ako uzmemo u obzir da velik deo soli koju svakodnevno konzumiramo dolazi iz prehrambenih proizvoda na tržištu, od  hleba do sireva.

Ponekad se so može naći i u pojedinim namirnica na koje uopšte ne sumnjamo da je sadrže.

Topla čokolada

Kada razmišljate o šoljici tople čokolade, prvo što vam pada na pamet je šećer. Ali, čokolada sadrži i so, čiji se ukus prikriva šećererom.

Žitarice za doručak

Jedna porcija kukuruznih pahuljica sadrži 0,34 grama soli, koliko se nalazi i u slađim žitaricama, poput onih sa karamelom.

Gotove salate

Nepotrebno je reći da je najbolje rešenje da salatu napravite kod kuće, ako uzmete u obzir da neke već gotove salate sadrže puno soli.

Majonez

Majonez takođe sadrži previše soli. Možda nije baš među najsumnjivijim proizvodima, i obično se povezuje sa velikom količinom masti. Kao i uvek, savet je da ga sami napravite kod kuće.

Humus i krem ​​sir

Sir je svakako ukusna namirnica, a onaj kremasti još više. Humus kupljen u velikim trgovinskim lancima takođe sadrži previše soli. Bolje je da ga pripremite kod kuće kako bi obilovao začinima i mirisima umesto velikom količinom soli.

Što se možete učiniti da smanjite potrošnju soli?

– uvek čitajte etikete

– birajte namirnice koje sadrže manje soli, odnosno manje od 0,3 grama na 100 grama.

– smanjite so za stolom, dajte prednost začinima i aromatičnom bilju

– smanjite prerađenu hranu bogatu solju, poput slanih grickalica, čipsa, pojedinih salama i sireva i konzervirane hrane.

 

 

Tagovi: