ČAJEVI KOJI UBLAŽAVAJU PROMENE RASPOLOŽENJA

by | 19.09.2023
ČAJEVI KOJI UBLAŽAVAJU PROMENE RASPOLOŽENJA

Za opuštanje, koncentraciju ili za regulisanje promena raspoloženja postoji čaj za svako raspoloženje

 

Jednostavna šolja čaja može ublažiti promene raspoložejna i podstaknuti kognitivne funkcije na više načina nego što možete da zamislite.

Kako čajevi utiču na promene raspoloženja

Dva ključna elementa čaja su teanin i kofein. Oba imaju jak uticaj na raspoloženje i koncentraciju. Studije pokazuju da ispijanje čaja pomaže u poboljšanju fiziološke funkcije i kreativnosti. Takođe smanjuje nivo hormona stresa kortizola. Flavonoidi u čaju pomažu u borbi protiv degenerativnih neuroloških i psiholoških stanja. Čaj sadrži velike količine antioksidanata i aminokiselina koje pomažu u regulisanju stresa, poboljšanju koncentracije i zadržavanju pamćenja.

Efekti čaja na koncetraciju

Kofein u čaju stimuliše neurotransmitere što poboljšava budnost i pažnju. Kofein takođe stimuliše oslobađanje serotonina, hormona koji stabilizuje raspoloženje. Teanin, amino kiselina, prisutna skoro isključivo u čaju, pomaže u poboljšanju tačnosti i sposobnosti prenošenja pažnje na poseban zadatak.

Efekti čaja na raspoloženje

Pijenje čaja je povezano sa stabilizacijom krvnog pritiska, snižavanjem nivoa stresa i anksioznosti, kao i regulisanje tkucaja srca. Ovi efekti su rezultat niza različitih faktora ne samo lekovite supstance nego i senzorne stimulanse kao što su temperatura napitaka, aroma i boja koji pomažu u poboljšanju raspoloženja i osećaja blagostanja.

Kako da ublažite promene raspoloženja?

Zeleni čaj

Ako se osećate iscrpljeno ili umorno, popijte šolju ovog čaja. Osim što stimuliše pažnju i funkciju mozga, zeleni čaj pomaže i u borbi protiv degenerativnih neuroloških bolesti.

Čaj od limunske trave

Pomaže u ublažavanju stresa, smanjenju anksioznosti i jača imunitet. Njegovo umirujuće dejstvo je odlično ako se osećate pomalo anksiozno.

Crni čaj

Ovaj čaj poboljšava budnost, kognitivne sposobnosti za obradu informacija i pamćenje bez narušavanja kvaliteta spavanja. Pijenje crnog čaja takođe pomaže u smanjenju degenerativnih neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti.

Čaj od lavande

Da li ste zabrinuti zbog nekog događaja ili je pred vama stresan dan? Umirujuća šolja čaja od lavande je savršen lek. Aktivni sastojci čaja od lavande smiruju impulse u moždanim ćelijama i proizvode umirujući efekat. Šolja čaja od lavande noću može pomoći u poboljšanju kvaliteta i obrasca sna.

Čaj od nane

Sadrži mentol koji deluje kao prirodni relaksant mišića što pomaže u smirivanju anksioznosti i nivoa stresa. Mentol kada se udiše stimuliše hipokampus koji je memorijski centar mozga. Šolja čaja od nane može pomoći u poboljšanju koncentracije i pamćenja. Ovaj napitak je savršen za balansiranje hormonalnih promena tokom menstruacije.

Čaj od đumbira i meda

Đumbir i med imaju moćne antioksidante koji pomažu u podizanju raspoloženja, smanjenju nivoa stresa i poboljšanju kognitivnih funkcija kao što su budnost i koncentracija.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj sadrži antioksidans zvan apigenin koji deluje kao prirodni i blagi sedativ koji pomaže u smirivanju nerava. Čaj od kamilice, pošto sadrži malo ili nimalo kofeina, odličan je lek za nesanicu i noćne more. Takođe pomaže u ublažavanju anksioznosti.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: NATALYA KANISHCHEVA / gettyimages.com