5 sastojaka koji mogu ublažiti anksioznost

by | 06.11.2023
5 sastojaka koji mogu ublažiti anksioznost

Dobro mentalno zdravlje ne zahteva samo odmor i eliminisanje stresa već i ishranu. Neki sastojci u naminircama mogu ublažiti anksioznost.

Da li ste znali da ishrana može da bude ključ za mentalno blagostanje. Hranljive materije igraju važnu ulogu za dobro mentalno zdravlja. Takođe, mogu da ublaže i anksioznost.

Supsatnce koje mogu ublažiti anksioznost

Prema rečima stručanjaka, ovo je pet osnovnih sastojaka koji igraju važnu ulogu u mentalnom zdravlju.

Vitamin D može ublažiti anksioznost

Vitamin D ima imunomodulatorna, neuroprotektivna i neurotrofična svojstva. Može da utiče na moždana tkiva uključena u patofiziologiju anksioznosti. Neki od mogućih mehanizama u patofiziologiji ovog poremećaja raspoloženja je oksidativni stres i upala. Postoje tačke u kojima se ukrštaju regioni mozga uključeni u patofiziologiju depresije i anksioznosti i metabolizam vitamina D.

N-acetil cistein štiti mozak

N-acetil cistein ili NAC je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. NAC je prekusor glutationa, najsnažnijeg antioksidanta i glavnog borca protiv slobodnih radikala koji se pojavljuju u vreme oksidativnog stresa. Antiinflamatorna aktivnost NAC-a štiti od hronične upale, koja je uključena u patogenezu mnogih psihijatrijskih poremećaja. NAC može uticati na ravnotežu neurotransmitera koji se zove glutamat u mozgu. Neravnoteža u glutamatu je povezana sa poremećajima anksioznosti, a NAC može pomoći da se uspostavi ova ravnoteža

Magnezijum i centralni nervni sistem

Magnezijum je uključen u regulisanje neurotransmitera i funkcije centralnog nervnog sistema. Pomaže u ravnoteži ekscitatornih i inhibitornih signala u mozgu, potencijalno smanjujući simptome anksioznosti. Magnezijum može da stimuliše proizvodnju gama-aminobuterne kiseline (GABA), neurotransmitera koji ima smirujući efekat na mozak.

14.1-Zen

KANADSKI PREPARAT ZEN +

Zen+ je naučno odabrana i moćna mešavina prirodnih biljaka koje rade sinergistički na povećanju prirodne proizvodnje GABA (neurotransmiter koji blokira impulse između nervnih ćelija u mozgu),  serotonina i dopamina u telu. Inače, nizak nivo ovog neurotransmitera donosi anksioznost, kao i bolove u telu.

Probiotici za ravnotežu mikroba

Probiotici imaju sposobnost da obnove normalnu mikrobnu ravnotežu i stoga imaju potencijalnu ulogu u lečenju i prevenciji anksioznosti. Oni takođe mogu da utiču na  raspoloženje tako što pomažu u smanjenju upale u telu. Osim toga proizvode neurotransmitere za dobar osećaj i utiču na odgovor na stres.

Omega-3 masne kiseline za dobro raspoloženje

Omega-3 masne kiseline su uključene u širok spektar fizioloških funkcija koje su povezane sa neurogenezom, neurotransmisijom i neuroinflamacijom; posebno eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Nova studija objavljena u JAMA Netvork Open – otkrila je pozitivnu vezu između omega-3 i anksioznosti.

 

simonapilolla / gettyimages.com