ČAJ OD LIPE OBARA PRITISAK, OPUŠTA, NEGUJE KOŽU

by | 07.06.2022

Kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte sa 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljen čaj

Za čaj od lipe koriste se njeni cvetovi. Lekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija Slovena koji su lipu izrazito poštovali.

Dokazana lekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospešuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.

Čaj je izuzetno dobar za prehlade i bolesti disajnih organa, leči od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), sprečava upalu pluća, pomaže kod peska u bubregu, pospešuje varenjeodstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava ispadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem.

Čaj od lipe ima jako puno lekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.

Klasičan način pripreme čaja od lipe
Kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljen čaj.

Čaj za opuštanje
Kuvajte 1 litru vode dok ne počne da kipi, stavite 10 – 20 g cveta lipe, prelijte cvet s kipućom vodom, ostavite 5 – 10 minuta, procedite čaj, nakon toga možete početi sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije tri puta dnevno po jedna šoljica, a ostatak tokom dana umesto vode.

Protiv proliva
Kuvajte 1/2 litre vode dok ne počne da kipi. Napravite mešavinu od: 30 g cveta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružinog cveta, šipka i dupčaca. Prelijte 3 kašike mešavine vrelom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.