ČAJ OD KORE POMORANDŽE JAČA IMUNITET

by | 25.07.2023

Ako želite da dobijete više zdravstvenih koristi od šolje čaja, probajte ovaj od kore pomoradnže

 ČAJ OD KORE POMORANDŽE JAČA IMUNITET

Ovaj čaj je nevoma cenjen jer jača imunitet. Sledeći put kadakrenete da bacite kore u smeće, možda ćete se predomisliti i upotrebiti ih za lekovite svrhe

Pomorandža jača imunitet

Posle vode, čaj je drugi najpopularniji napitak na svetu. Topla šoljica čaja ujutru može vam podići energiju i stimulisati mozak, dok šolja uveče može biti lep način da opustite dan. Čaj ima neverovatne zdravstvene prednosti, što je jedan od glavnih razloga njegove popularnosti.Pomorandnža je prepuna vitamina C. Ali kora koju velikodušno bacamo takođe je prepuna hranljivih materija i izuzetno je zdrava.

Čaj koji jača imunitet

Osim što je veoma ukusan, ovaj napitak i te kako doprinosti zdravlju.

Sastojci:

  • ½ pomorandže (samo kora)
  • 1 ½ šolja vode
  • 1 cm štapića cimeta
  • 2-3 karanfilića
  • 1-2 zelenog kardamoma

Priprema: Sipajte vodu u šerpu i stavite na srednju vatru. Dodajte svežu isečenu koru pomorandže i druge začine. Pustite da ključa dva do tri minuta i sklonite sa šporeta. Procedite čaj i po želji zasladite.

Zašto je ovaj čaj toliko lekovit

Kora pomorandže ima gorak ukus zbog prisustva flavonoida, koji štite plod od štetočina. Sadrži najveću koncentraciju flavonoida od bilo kog drugog dela voća. Kao i plodovi, kora pomorandže je takođe bogata nekoliko hranljivih materija, uključujući vlakna, vitamin C i biljna jedinjenja poput polifenola.

Takođe sadrži i druge hranljive materije korisne za zdravlje kao što su provitamin A, folna kiselina, riboflavin, tiamin, vitamin B6 i kalcijum. Evo nekoliko neverovatnih zdravstvenih prednosti čaja od narandžine kore.

Može sprečiti rak

Kora citrusnog voća sadrži jedinjenje koje se zove limonen. Posebno je koncentrisan u kori od pomorandže, koji sadrži oko 97 odsto esencijalni ulja ove kore. Ova prirodna hemikalija ima antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. Uključivanjem ovoga u ishranu može se sprečiti različite vrste bolesti uzrokovanih upalom i rakom kože.

Poboljšava varenje

Redovno pijenje ovog čaja svakog jutra može pomoći da se stimuliše probavni sistem i poboljša apsorpcija hranljivih materija iz hrane. Pored toga, visok sadržaj hranljivih sastojaka vitamina C u njemu može poboljšati metabolizam i imunitet.

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Budući da je bogat izvor biljnog jedinjenja zvanog polifenoli, ovaj čaj takođe može pomoći u prevenciji i upravljanju mnogim hroničnim stanjima, kao što su dijabetes tipa 2, gojaznost i Alchajmerova bolest.

Napomena

Kora pomorandže se uglavnom koristi za pripremu kolača, kao i sirupa. Apsolutno je bezbedan za upotrebu. Ali ipak, neki ljudi mogu iskusiti neke neželjene efekte kao što su problemi sa stomakom. U slučaju treba da izbegavaju ovaj čaj. Takođe nemojte koristiti previše kore od pomorandže, pridržavajte se recepta.

Foto: invizbk / gettyimages.com