Bol u uhu: 10 efikasnih metoda koje donose olakšanje

by | 13.11.2023
Bol u uhu: 10 efikasnih metoda koje donose olakšanje

Za bol u uhu donosimo vam nekoliko kućnih metoda koje mogu da olakšaju simptome. 

Različiti lekovi mogu pomoći u lečenju bolova u uhu. Oni se kreću od nanošenja hladnih ili toplih obloga, do raznih ulja i vežbi za vrati. U zavisnosti od uzroka, neki tretmani mogu pomoći da se brzo zaustavi bol u uhu.

Kućni lekovi za bol u uhu

Kućni lekovi su uglavnom zasnovani na prirodnim sastojcima koji mogu da sonesu olakšanje. Saznajte o kojim metodama je reč.

1. Hladan oblog smiruje bol u uhu

Držanje hladne, vlažne krpe ili leda umotanog u krpu 20 minuta uz uho može pomoći u smanjenju bolova. Takođe, ova metoda može da ublaži upalu.

2. Beli luk

Beli luk je prirodni lek za bol u uhu koji se koristi hiljadama godina. Alicin, jedinjenje u belom luku pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija koje mogu izazvati bol u uhu. Međutim, beli luk može da utiče na antibiotike, tako da je važno da razgovarate sa lekarom pre nego što ga uzmete.

3. Jastučić za grejanje

Jastučić za grejanje ili topla krpa koja se drži uz uho 20 minuta može biti od pomoći za privremeno ublažavanje bolova. Dok niske temperature mogu pomoći u otupljivanju bolova i smanjenju upale, jastučić za grejanje može opustiti mišiće i pomoći u poboljšanju protoka krvi.

4. Spavajte bez jastuka

Ukoliko spavate na ravnoj površini to može da smanji pritisak u uhu.

5. Žvaćite žvakaću gumu

Žvakaća guma može pomoći ušima posebno tokom putovanja avionom.
Ako se bol u uhu pojavi tokom ili nakon putovanja avionom ili prelaska na više nadmorske visine, žvakaća guma može pomoći da se smanji pritisak.

6. Ulje čajevca za bol u uhu

Ulje čajevca se koristi na različite načine. Nekoliko tolih kapi u uhu dnevno može ublažiti bol. Međutim, pre upotrebe u uhu, važno je uraditi kožni test da biste proverili da li ima alergija. Ulje čajevca treba razblažiti u maslinovom ulju, ulju slatkog badema ili drugom osnovnom ulju (na jednu kašičicu osnovnog ulja dodajte jednu kap esencijalnog ulja). Ulje čajevnca ima antiseptička, antifungalna i antiinflamatorna svojstva.

7. Maslinovo ulje

Ovaj metod je star, ali nema nikakvu podršku naučnih dokaza. Međutim, Američka akademija za pedijatriju kaže da je dodavanje nekoliko kapi zagrejanog maslinovog ulja bezbedno i da može biti umereno efikasno.

8. Vežbe za vrat

Ponekad bol u uhu može biti uzrokovana napetim mišićima oko ušnog kanala, koji vrše pritisak na to područje. Ako je to slučaj, neke jednostavne vežbe za vrat mogu ublažiti nelagodnost. Na primer, polako rotirajte vrat i glavu i podignite ramena prema ušima. Ponovite ovi nekoliko puta dnevno.

9. Đumbir

Smatra se da đumbir ima prirodna antiinflamatorna svojstva. Nanošenje soka od đumbira (iseckan đumbir u zagrejanom maslinovom ulju i proceđen) oko spoljašnjeg ušnog kanala može ublažiti bol. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva.  Ne stavljajte đumbir direktno u uho.

10. Fen za kosu

Nakon kupanja, postavite fen na najslabiju temperaturu i držite ga na većoj udaljenosti od uha. Nastavite ne više od 5 minuta.  Toplota će ublažiti bolove. Pazite da ne opečete uvo.

Ako bol u uhu traje duže od 24-48 sati, važno je potražiti savet lekara.

absolutimages / gettyimages.com