BOL U MIŠIĆIMA LEČI VRBOVA KORA

by | 10.05.2023

Da ublažite neprijatne simptome bola u mišićima– pomoći će vam lekovite trave i začinsko bilje

 

bol u mišićima

 

Ako vas doslovno sve boli, možda patite od fibromijalgije, bolesti koju karakteriše dugotrajni bol u mišićima i zglobovima, osetljivost pojedinih tačaka na telu. Kao izraženi umor i malaksalost. Može trajati godinama, tj. do kraja života, ali na njen intenzitet utiču mnogi faktori, poput vremenskih prilika, stresa, neaktivnosti, problema s nesanicom i dr.

Bol u mišićima ublažavaju… 

Ulje žutog noćurka

Ova lekovita biljka često se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa ili zapaljenja mekog tkiva zglobova, jer deluje protivupalno. Isto tako, donekle može ublažiti bolove u zglobovima u slučaju fibromijalgije. Preporučuje se masiranje bolnih mesta uljem noćurka ujutru i uveče.

Kurkuma

Ova biljka sadrži kurkumin, koji je moćno sredstvo protiv bolova i reumatskih upala. Kurkuma se može uspešno koristiti umesto nesteroidnih antiupalnih lekova bez ikakvih štetnih posledica. Otkriveno je da kurkumin sprečava neurotransmiter supstance P da šalje signal o bolovima u mozak. Obično se uzima 400 mg do 600 mg kurkumina triput dnevno.

Vrbova kora

Dva grama vrbove kore kuvajte pet minuta u šolji vode. Dnevno pijte dve do tri šolje ovog čaja, koji će ublažiti bol zahvaljujući silicinu, koji deluje slično kao aspirin.

Recepti za bol u mišićima

Čajna mešavina

Pomešajte po 30 g kore bele vrbe, peršunovog korena, lista koprive i 10 g pupoljaka breze. Kašiku mešavine kuvajte u dve šolje vode pet minuta, a zatim sklonite to s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta. Ocedite i pijte što toplije.

Ječamena voda

Pola kilograma ječma ubacite u pet litara vode i kuvajte to pola sata. Zatim procedite i ubacite u kadu dopola napunjenu što toplijom vodom. Sedite u kadu i ostanite tako pola sata. Nemojte se sušiti peškirom nego fenom, da bi koža upila kapljice.

Babin zub i rastavić

Pomešajte jednake delove biljke babin zub, vrbove kore, kamilice, rastavića i ruzmarina. Dve pune kašike mešavine prelijte sa 750 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i uživajte, jer divno miriše.

Tinktura od gaveza

Za spoljnu primenu, najbolje je napraviti gavez tinkturu koja se utrljava na bolna mesta 2-3 puta dnevno. Sameljite ili izrendajte sveži koren gaveza i sipajte u staklenu teglu dopola. Nalijte rakijom ili 40 procentnim alkoholom i dobro zatvorite. Treba da odstoji 2 nedelje na sobnoj temperaturi uz svakodnevno mućkanje. Kada se procedi dobija se tamna, gusta, blago sluzava tečnost. Može se držati na sobnoj temperaturi, zaštićeno od svetlosti.

Foto: Elena Zakharova/gettyimages.co.uk