Bol u grudima može se javiti zbog gastroenteroloških tegoba i srčanog udara – koje su razlike

by | 20.06.2024
Bol u grudima može se javiti zbog gastroenteroloških tegoba i srčanog udara - koje su razlike

Bol u grudima može se javiti zbog tegoba sa varenjem ili srcem. U slučaju srčanog udara od velike je važnosti odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć. Zato je razlikovanje ovih simptoma ključno.

Bol u grudima nastao zbog tegoba sa varenjem i bol koja se javlja kod srčanog udata mogu imati slične simptome. Obe tegobe mogu izazvati nelagodnost u grudima, pritisak ili bol.

Zašto se javlja bol u grudima?

Razlikovanje između ove dve tegobe je ključno; ako je bol u grudima jak, iznenadan ili praćen drugim alarmantnim simptomima, neophodno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Bol u grudima kao simptom srčanog udara

Bol u grudima vezan za srce oseća se kao bolna senzacija u dojci praćena osećajem davljenja, anksioznošću i povremenom zračenjem bola u levu ruku. Srčani bol u grudima se naziva angina. Bol koji zrači u jednu ili obe ruke ili ramena ili je pojačan naporom snažno sugeriše srčani uzrok.

Angina obično počinje postepeno i dostiže svoj maksimalni intenzitet nekoliko minuta pre nego što nestane. Neobično je da angina dostigne svoj maksimum za nekoliko sekundi. Karakteristično je da pacijenti sa anginom uglavnom više vole da se odmaraju, sede ili prestanu da hodaju tokom epizoda.

Nelagodnost u grudima tokom hodanja po hladnoći ili uzbrdo, takođe ukazuje na anginu. Bol od angine se brzo povlači mirovanjem ili pilulama nitrata koje se drže ispod jezika. Olakšanje sa nitratima ne ukazuje na anginu, ali se takođe vidi kod problema sa jednjakom ili cevima za hranu.

Bol zbog gastroenteroloških tegoba

Ljudi sa problemima sa cevima za ishranu ili želucem mogu da dožive bol u gornjem delu stomaka povezan sa mučninom i bolom u grudima. Bol u jednjaku se često ublažava mlekom, antacidima, hranom ili povremeno toplim tečnostima. I angina i bol u jednjaku mogu se ublažiti nitroglicerinom.

Bol u žučnoj kesi, koji se takođe naziva bilijarna kolika, takođe blisko imitira anginu. Bol u žuči je stabilan, obično traje 2 do 4 sata, i nestaje spontano, bez ikakvih simptoma između napada. Obično je najintenzivniji u desnom gornjem delu stomaka, ali se može osetiti i u epigastrijumu ili prekordijumu. Ova nelagodnost se često odnosi na lopaticu i može se širiti oko obalnog ruba do leđa.

Starost, pol i istorija bolesti srca pacijenta pomažu u dijagnozi angine. Nije van konteksta navesti da anamneza angine nije dovoljna da bi se razlikovali srčani od drugih uzroka bola u grudima. Inicijalna ispitivanja za potvrdu dijagnoze angine uključuju serijski EKG i troponin visoke osetljivosti.

PeopleImages / gettyimages.com