BESMISLENI SAVETI U VEZI ISHRANE

by | 28.07.2021

Mršavljenje je ozbiljan posao i zato morate da pazite čije preporuke pratite

U moru planova ishrane koji će vas vratiti u formu i programa vežbi koje “morate da isprobate”, nalazi se puno besmislenih komentara, od kojih neki mogu negativno da se odraze na zdravlje.

Brojanje kalorija
Umesto na prebrojavanje kalorija, bolje se usredsredite na pravilan izbor hrane koja odgovara vašem tipu tela, koja će uravnotežiti hormone, pomoći u sagorevanju masti i poboljšati metabolizam. Za pravilan izbor ne postoji opšta formula i izbor varira od pojedinca do pojedinca, ali važno je da se u ishrani uravnoteži unos proteina, zdravih masti i ugljenih hidrata. Takođe, u ishranu bi trebalo ubaciti više povrća i voća.

Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane
Jedan od najgorih i u poslednje vreme vrlo raširenih prehrambenih mitova je onaj o štetnosti ugljenih hidrata koje bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Pre svega, nisu svi ugljeni hidrati isti, a kao važan izvor energije našem telu daju izdržljivost, koncentraciju i omogućavaju brži oporavak.

Iako odbacivanje ugljenih hidrata može dati rezultate, ono dugoročno nije održivo jer telu na taj način uskraćujemo vitalne hranljive materije. Umesto izbacivanja svih ugljenih hidrata, probajte da rafinisane žitarice, kakvih ima u belom hlebu, zamenite manje prerađenim poput onih u ražanom hlebu, a porcije prilagodite uravnoteženoj ishrani s ostalim hranljivim namirnicama.

Obavezno vežbanje
Preterano vežbanje, suprotno vrlo raširenom mišljenju, podstiče u telu reakciju na stres, a kad smo preplavljeni kortizolom i adrenalinom znatno je teže gubiti težinu. Umesto napornih vežbi po preporuci nekog “Instagram fitnes gurua”, pametnije je vežbati tako da se osećate prijatno i da vam čini zadovoljstvo. Trudite se da vežbate 30 do 45 minuta, pet puta nedeljno, uz dan ili dva odmora svake nedelje.

Svi šećeri su isti i treba ograničiti njihov unos
Šećer u voću znatno se razlikuje od šećera u slatkišima i različitim poslasticama, a voće za razliku od slatkiša, telu daje vlakna, vitamine, minerale i duži osećaj sitosti. Ipak, za uravnoteženu ishranu ne treba preterivati ni sa unosom voća.

Brzo vraćanje tela u formu detoksikacijom
Ideja o gubitku kilograma i dovođenju tela u formu detoksikacijom danas je vrlo raširena, ali ne “drži vodu”. Zapravo, gubitak mase koji ćete primetiti u početku vrlo često je voda, a iako ćete osetiti i porast energije, gubitak telesne težine brzo će se zaustaviti. 

Kupovina hrane označene kao “dijetalna” ili “niskokalorična”
Ukoliko pokušavate da smršate ili da održavate telesnu težinu, u radnjama u širokom luku zaobilazite police s hranom na čijem je pakovanju istaknuto “dijetalno” ili “niskokalorično”.
Visoko prerađenu hranu treba što više izbegavati i umesto toga konzumirati što više sveže hrane pripremljene po zdravom i uravnoteženom planu ishrane kakvu sugeriše Džejms Duigan, tvorac popularne “Clean and Lean” dijete.